Медична допомога пацієнтам з лімфомою

Лімфома — це злоякісне пухлинне захворювання лімфатичної системи. Виділяють лімфому Ходжкіна і всі інші види лімфом — неходжкінські лімфоми. Це серйозне захворювання, яке може виникнути в будь-якому віці та прогресувати з плином часу. За даними Національного інституту раку, у 2020 р. в Україні перебувало на обліку 54 760 пацієнтів зі злоякісними захворюваннями лімфатичної та кровотворної системи. З них, понад 35,5 тис. — з лімфомами.

Раннє виявлення лімфоми та розпочате лікування збільшують шанси пацієнта на повне одужання. Первинними симптомами захворювання є, зокрема, такі: безболісне збільшення лімфовузлів, нічна пітливість, різке зменшення маси тіла, підвищення температури тіла, втомлюваність, кашель. Тож якщо виникають такі симптоми, необхідно насамперед звернутися до свого лікаря, з яким укладено декларацію. Зважаючи на стан здоров’я, вік і схильність до певних захворювань чи ризик спадковості, він вчасно призначить необхідні огляди й аналізи. Така перевірка є безоплатною для будь-якої людини, яка підписала декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Як пройти обстеження

Для проходження обстеження пацієнт може обрати будь-який медичний заклад, який уклав договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання таких послуг, як комунальний, так і приватний. За електронним направленням сімейного лікаря ці послуги для пацієнта є безоплатними. З 1 квітня 2021 р. лікарі первинки створили 64 418 електронних направлень на консультації до гематологів. З них з підозрою на лімфоми — 719. Педіатри створили 22 068 е-направлень на консультації до дитячих гематологів. І з них 31 е-направлення — з підозрою на лімфому.

Лікування пацієнтів з лімфомомою

Лікування пацієнтів з онкопатологією — в особливому фокусі уваги НСЗУ. У Програмі медичних гарантій на 2021 р. на раннє виявлення та лікування онкозахворювань закладено понад 5 млрд грн. Також впроваджено новий пакет — «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями». У рамках Програми медичних гарантій–2021 НСЗУ законтрактувала 58 медичних закладів на лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах. За цим пакетом з 1 квітня цього року допомогу отримали 11 820 пацієнтів. А медичним закладам за лікування цих пацієнтів НСЗУ виплатила понад 381 млн грн.

Діагностичні дослідження для пацієнтів з підозрою на онкозахворювання, а також для пацієнтів у ремісії оплачуються за амбулаторним пакетом. В оплату цього пакету закладено кошти на необхідний обсяг медичних послуг, яких потребує пацієнт. У Програмі медичних гарантій заклади онкологічного профілю мали можливість укласти договір на цей пакет. Тариф за пакетом для лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань становить понад 54 тис. грн. За лікування дітей за цими пакетами НСЗУ платить втричі більше.

Якщо людині клінічно та морфологічно встановили діагноз, то подальша діагностика вже відбуватиметься в межах пакетів хіміотерапевтичного та радіологічного лікування, або за онкогематологічним пакетом послуг. Пацієнт з лімфомою може безоплатно отримати, за необхідності, і хірургічне, і радіологічне лікування. Оперативні втручання пацієнтам з онкопатологією виконуватимуть за пакетом хірургії.

Що входить до безоплатного пакету

Безоплатна допомога пацієнту з лімфомою за Програмою медичних гарантій включає:

  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • стаціонарне або амбулаторне лікування;
  • знеболення та ліки з Національного переліку.

Крім ліків, які передбачені Національним переліком, пацієнти з онкопатологією можуть отримати у медичному закладі препарати, що закуповуються централізовано Міністерством охорони здоров’я України за кошти державного бюджету.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua