Як говорити з батьками про вакцинацію?

ГО “ВакциНація” розповідає про дієві поради стосовно того, яку інформацію лікар чи медсестра обов’язково повинні надати батькам  про вакцинацію.

1. Якщо батьки хочуть обговорити якісь моменти, пов’язані з вакцинацією, приділіть їм увагу. Уточніть, що саме їх турбує. Відповідайте так, щоб і донести те, що ви хотіли сказати як лікар, і відповісти на питання, що непокоїть батьків.
2. Поясніть ризики відмови від вакцинації. Розкажіть батькам, які протипоказання є до вакцинації (і про те, що за міжнародними стандартами легка застуда навіть з температурою до 38°С не є протипоказанням).
3. Завжди чесно обговорюйте реакції, які можуть викликати вакцини. Нагадайте, що ризик тяжких ускладнень після захворювання є набагато вищим, ніж ризик серйозних реакцій після щеплення.
4. Поясніть, що наявність реакції переважно свідчить про ефективність вакцинації і що реакція зазвичай минає безслідно за кілька діб.
5. Щоб підкреслити, наскільки рідко можуть траплятися серйозні реакції, наведіть приклади зі своєї практики: розкажіть, якщо за час своєї роботи ви не бачили серйозних реакцій на щеплення.
6. Нагадайте батькам про те, за якими симптомами треба простежити вдома, і поясніть, як потрібно діяти у випадку високої температури, як вони можуть зв’язатися з вами, якщо вони виявлять щось, що їх дуже занепокоїть.
7. Якщо батьків цікавить, як зберігається вакцина – покажіть їм холодильник, термометр у ньому, термоіндикатор на флаконі з вакциною.
8. Не уникайте «незручних» запитань. Чесні та прямі відповіді допомагають побудувати довіру, а їхня відсутність може зруйнувати довіру і припинити діалог.
9. Застосовуйте індивідуальний підхід: одних батьків може збентежити надмір наукової термінології, інших — брак наукових даних, для когось аргументом стануть приклади з життя. Яким підходом скористатися, ви вирішите, спостерігаючи за конкретною сім’єю.
10. Обов’язково нагадайте батькам, коли їм слід привести дитину на наступну вакцинацію.
Все це важливо, тому що Ви як лікар залишаєтеся для батьків найнадійнішим джерелом інформації про вакцинацію.