17 листопада – День передчасно народжених дітей

Відзначення Всесвітнього дня передчасно народжених дітей  спрямоване на привернення  уваги громадськості на особливі проблеми, з якими стикаються  передчасно народжені діти та їх сім’ї.

Нормальна вагітність триває від 37 до 42 тижнів, якщо ж дитина народжується раніше, ніж 37 тижнів – вона є передчасно народженою (недоношеною). 

Передчасно народжені діти мають багато особливостей, таких як функціональна незрілість центральної нервової системи, терморегуляції, органів дихання, травлення, кровообігу, кровотворення, імунної системи. 

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, тобто в середньому це кожна 10-та дитина з народжуваних. Більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної та неврологічної інвалідності або відчувають проблеми в навчанні. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смертей новонароджених дітей в світі.

Вперше святкування Міжнародного дня передчасно народженої дитини відбулося в 2009 році – в цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль – відповідно до кількості недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року.
Фіолетовий колір найчастіше використовують для позначення проблеми недоношених дітей. В цей день архітектурні споруди всього світу підсвічують фіолетовим кольором. Акцію проводили з Ніагарським водоспадом, будівлею Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку та Босфорським мостом у Стамбулі.