Лікарі застерігають: «У наших дітей багато карієсу і проявляється він у ранньому віці»

9 лютого відзначають Міжнародний день стоматолога. Про те, як потрібно доглядати за зубами з наймолодшого віку, наскільки важливим для малюків є жування продуктів та коли дитину потрібно вперше відвести до стоматолога, читачам розповідає виконуюча обов’язки головного лікаря міської дитячої стоматологічної поліклініки Тереза Стефанків.

– Терезо Борисівно, коли дитину вперше потрібно показати лікарю-стоматологу?

– Насправді все відбувається по-різному. Якщо немає ніяких стоматологічних патологій, то дитину потрібно показати стоматологу до одного року або ж у рік. Треба, аби лікар подивився, чи прорізуються зубки, як прикріпляються вуздечки і провів загальний огляд. Проте ситуації в житті бувають різні і деколи наші стоматологи йдуть у пологовий будинок, аби надати допомогу там. Мова про випадки, якщо дитина народилася з певними вадами і її потрібно оглянути в перші дні, щоб навчити маму доглядати за нею.

При огляді у однорічному віці, стоматолог розкаже про засоби гігієни, про догляд за зубами.

Мама має чистити дитині зуби уже від першого зубчика. Стоматолог порадить, як привчити дитину до чистки зубів, яку щіточку дитині варто вибрати. До речі, зараз виробники зубних щіток досить ретельно до цього ставляться, навіть по віку щіточка підходить до ручки дитини.

 

– Якщо мама з річною дитиною хоче прийти на прийом, як саме це зробити? Існує запис, чи діє жива черга?

– На прийом до лікаря дуже легко записатися через Інтернет, а саме службу Medics. Тобто кожна людина записується до лікаря на зручний для себе час. Або ж можна підійти у реєстратуру і запис до лікаря здійснять наші працівники.

 

– Власне, зі сторінки поліклініки в системі Medics, як знати, що саме цей лікар може оглянути немовля?

– Будь-який лікар терапевтичного профілю проводить первинний огляд пацієнтів, від немовлят і до старшого шкільного віку. При необхідності, наприклад неправильно прикріпленій вуздечці, лікар направить маму з дитиною до хірурга стоматолога.

 

– Чи є якісь симптоми, які мають насторожити маму і вказати на те, що дитину варто показати стоматологу раніше, ніж їй виповниться один рік?

– Якщо триває нормальне прорізування зубів, у дитини правильна спочатку смоктальна, а потім жувальна функції, то нема потреби показувати дитину стоматологу раніше. Якщо ж виникають певні проблеми, то на них зверне увагу педіатр або сімейний лікар.

Часто після року у дітей з’являються стоматити. І проблема в тому, що батьки не звертаються до стоматологів, а стараються вилікувати хворобу самостійно. Але варто все ж прийти саме до нас за консультацією та професійним призначенням лікування, щоб уникнути можливих рецидивів захворювань в подальшому.

 

– Якщо говорити про Івано-Франківськ, які стоматологічні проблеми найчастіше виявляють у дітей?

– Оскільки Прикарпаття – це ендемічна зона, де не вистачає йоду і фтору, то, як правило, і захворювання у нас специфічні. Тому у нас карієсу значно більше ніж, скажімо, у Полтаві чи в Одесі. У наших дітей багато карієсу і проявляється він у ранньому віці, навіть від 1,5-2 років уже є діти, які потребують лікування. А ще існують і специфічні проблеми: гіпоплазія емалі.  В будь-якому  випадку без стоматолога не обійтися.

 

– Що можна було б порадити батькам, на що їм звертати увагу, які продукти харчування обирати в першу чергу для дітей?

– 70% запоруки здорових зубів у дитини – наслідок гігієни і нормального харчування. Якщо мама чистить дитині зуби від появи першого зубчика і навчила дитину гігієні, то проблем буде набагато менше. Існує такий менталітет: мовляв ці зуби і так випадуть, тому їх можна не чистити і не лікувати. Це не правильно. Зубний наліт – перший ворог як молочних, так і постійних зубів.

Звісно, в дитини має бути повноцінне здорове харчування. Велике значення має правильне жувальне навантаження, при якому нормально формується прикус. Не можна всю їжу подрібнювати, блендерувати, міксерувати, тощо. Дитина має відкушувати і пережовувати їжу.

 

– Багато мам і бабусь стараються їжу для дітей пропускати через блендер. Наскільки це шкідливо?

– Для дитини це дуже шкідливо. Стоматологи постійно ведуть мову про те, що карієс і всі проблеми зубо-щелепних аномалій – це проблеми цивілізації. Тобто чим більше розвивається цивілізація, тим більше з’являється пристроїв для подрібнення їжі, і так зростають проблеми із зубами і патологія прикусу.

Не можна почистити яблучко, потім порізати його на дрібні шматочки чи потерти на тертці і вважати, що дитина отримала корисну дозу вітамінів. Ні, дитина має взяти яблуко, помити його і з’їсти. Уміти відкусити шматок і пережувати його.

 

– Що власне входить до нормального жувального навантаження? З якого віку дитина має уміти жувати?

– Жувальних рухів має бути дуже багато, дитина має жувати повільно. І я не прихильник грудного вигодовування до півторарічного віку. Можливо педіатри будуть зі мною сперечатися, але, як стоматолог, вважаю, що цілком достатньо годувати дитину грудьми до року. А далі дитину потрібно привчати до нормальної їжі, щоб формувати зубо-щелепову систему.

Дитина має їсти овочі та фрукти, отримувати збалансоване харчування. Треба обмежити дитину в солодощах, в тих продуктах, які явно псують зуби: чіпси, сухарики та солодкі газовані напої тощо. І якщо малюк має з’їсти цукерку, то нехай їсть нормальний шоколад, а не карамельку.

 

– З якою періодичністю потрібно відвідувати лікаря стоматолога?

– Від двох років дитина має один раз на рік відвідувати стоматолога з профілактичною метою. Це дуже важливо, бо краще впевнитися, що усе відбувається правильно.

Розмовляла Любов Загоровська

Матеріали  сайту pravda.if.ua