21 березня – Всесвітній день дітей з синдромом Дауна

Щороку 21 березня у всьому світі відзначається день людей з синдромом Дауна. Це вроджене захворювання, яке характеризується збільшенням кількості хромосом, тобто якщо в здорової людини їх кількість становить 46, то у людей з синдромом Дауна – на одну більше – 47,  за рахунок додаткової третьої 21 хромосоми. У зв’язку з цим і день обраний символічно, адже березень третій місяць року і 21 число з огляду на зміни 21 пари хромосом в каріотипі.

Попри те, що діти з синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, ніж звичайні, пізніше починають ходити і розмовляти, а також мають хронічну патологію – вони здатні до навчання, багато з них може освоїти професію, досягти оптимальної якості життя і опікуватися собою без зайвої допомоги. Людина з синдромом Дауна може здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу, мати сім’ю.

Управлінням охорони здоров’я міської ради спільно з Асоціацією батьків дітей з синдромом Дауна заплановано ряд заходів з нагоди відзначення даного дня.

19 березня о  у міській раді Івано-Франківська відбулася презентація “АБЕТКИ ПОРАД ДЛЯ БАТЬКІВ СОНЯЧНИХ ДІТЕЙ “Для люблячого сонечка в житті” та фотовиставка “Дотик сонечок”.