26 квітня – день вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

Щорічно 26 квітня в Україні відзначається день вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна аварія в історії людства, потужність вибухів була настільки великою, що вони повністю зруйнували обшивку реактора і зірвали багатотонну верхню плиту 4-го енергоблоку, крізь яку в повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду, цезію і стронцію. Приблизно 600 тисяч людей, які ліквідовували наслідки катастрофи, отримали серйозні дози опромінення. 350 тисяч жителів прилеглих районів було евакуйовано із зараженою території. Кількість загиблих постійно служить причиною різних спекуляцій. Реальна кількість жертв досі не відома…

Людство повинно пам’ятати цей день і не допускати більше таких трагічних помилок. В липні 2018 року президент України підписав указ «Про додаткові заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами». Згідно з указом, Кабінет Міністрів України має створити умови для розвитку та відродження забруднених територій, зокрема в рамках утвореного Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Уряду доручено законодавчо врегулювати проблемні питання правового режиму цих територій і розглянути доцільність подальшої дії встановлених там обмежень і заборон на різну діяльність, а також забезпечити підтримку розвитку самого заповідника через визначення особливостей його управління та функціонування.

В закладах охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради  відбулись вшанування працівників, які мають статус учасників аварії на ЧАЕС, 25.04.2019р. в м. Івано-Франківську відправлена панахида за жертвами Чорнобильської катастрофи біля пам’ятника «І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям Прикарпаття», забезпечено медичний супровід даного заходу.