Відбулась прес-конференція з нагоди днів боротьби з меланомою

08 – 24 травня 2019 року
ДНІ боротьби з меланомою та іншими раками шкіри

Чому тема меланоми є актуальною і чому їй приділяється стільки уваги?
Меланома – одне з найпоширеніших шкірних онкозахворювань, яке зустрічається у людей різного віку – може розвинутися із звичайної родимки, або утворитися самостійно у вигляді чорної точки, яка швидко росте в розмірах. 
У жінок мелонома розвивається з більшою частотою, ніж у чоловіків.
Хочеться звернути увагу на те, що ще 5 років тому смертність від меланоми в Україні складала близько 95%, тобто після постановки такого діагнозу протягом 5 років помирало 95 зі 100 пацієнтів. Завдяки проведенню щорічних днів боротьби з меланомою станом на 2018 рік смертність від хвороби знизилася на 15% і тепер цей показник є в межах 80%.
Меланома – це одна з найбільш агресивних форм раку шкіри. Її називають «королевою онкології» тому, що за період до 6-ти місяців від її появи, людина може втратити життя. Жодний з інших видів раку не характеризується такими швидкими темпами розвитку.
Якщо цей час пропущено – то пухлина дає метастази в життєво важливі органи. Це веде до малоефективного, дороговартісного лікування (хіміотерапія, імунотерапія, променева терапія), шанси на успішність якого, на жаль, є доволі низькими.
Тому запорукою здоров’я шкіри є щорічні профілактичні огляди, в тому числі й шкіри, адже при своєчасному виявленні хвороби – лікування дає можливість хірургічним методом позбутися хвороби.

Управління охорони здоров’я міської ради спільно з Клінікою «БРАСС. Здорова шкіра» вже третій рік організовує в місті Івано-Франківську профілактичні огляди мешканців міста щодо виявлення меланоми та інших захворювань шкіри – на Вічевому майдані, на вул.Незалежності – де кожен бажаючий зможе безкоштовно бути оглянутим щодо новоутворів шкіри спеціальним оптичним пристроєм – дерматоскопом.
Всі особи, в яких виявлено підозру на онкологічні захворювання шкіри, скеровуються до Прикарпатського клінічного онкологічного центру.

Важливо знати: Заходи профілактики меланоми:
 Мінімум перебування на сонці
 Не травмувати родимки
 У випадку, якщо Ви в групі ризику (спадковість) – слід двічі на рік проходити огляди в лікаря-дерматолога
 На що звертати увагу при самоогляді родимки –
А – асиметрія країв родимки,
К – поява нерівного краю,
К – кровоточивість,
О – зміна окрасу родимки,
Р – зміна розміру,
Д – динаміка, поява кірочок, втрата шкірного рисунку
При появі таких ознак треба звернутися до лікаря, адже що при вчасній діагностиці меланома – виліковна.