17 листопада – Cвітовий день передчасно народжених дітей

Щороку 15 мільйонів дітей у світі народжуються раніше терміну, а в Україні – близько 20 тисяч. Це в середньому кожна 10-та дитина. Цей день відзначається у світі з 2008 року, а затверджений він був з ініціативи Європейського фонду турботи про новонароджених пацієнтів (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI). Ця подія просто здійснила прорив: адже передчасні пологи – це не поодинокі випадки.
Чи є можливість завчасно виявити ризик передчасних пологів?
Поки що науці відомо небагато про причини передчасного народження дітей. Вважається, що на це може впливати безліч факторів, в тому числі вагітність двійнятами, стрес під час вагітності, інфекції. Спостерігається також, що жінка яка передчасно народила першу дитину, має підвищений ризик народити передчасно і в наступні пологи – цей взаємозв’язок надає певний простір для прогнозів.
Незважаючи на наявність такої кількості різних факторів, вчені вирішили створити єдиний тест на визначення ризику передчасних пологів. Було зрозуміло, що ДНК-тест не зможе надати необхідної інформації, адже містить лише генетичну інформацію, яка згідно досліджень, має мінімальний вплив на ризик передчасних пологів. Тож, замість ДНК, вчені вирішили зосередити увагу на РНК. Рівень цих молекул в крові змінюється залежно від стану організму, що змусило дослідників замислитись – а чи може організм через РНК-молекули подавати сигнали про проблеми, які приводять до передчасних пологів?
Для перевірки цієї гіпотези, були взяті аналізи крові у 38 афроамериканських жінок з високим ризиком передчасних пологів, в тому числі через те, що вони передчасно народжували раніше. 13 з цих жінок народили набагато раніше терміну. І найцікавіше – дослідивши РНК-молекули цих жінок, вчені виявили сім генів, сигнали від яких, проаналізовані у сукупності, ймовірно вказували, що дитина народиться передчасно.
Це відкриття, яке може суттєво вплинути на рівень смертності серед новонароджених та рівень захворюваності серед дітей.