26 листопада – Міжнародний день боротьби з ожирінням

ВООЗ визнала ожиріння найсерйознішим хронічним захворюванням, тому заходи до Міжнародного дня боротьби з ожирінням мають щорічний характер.
Ожиріння – головний фактор ризику провідних світових причин поганого самопочуття та ранньої смерті, розвитку серцево-судинних захворювань, порушень опорно-рухового апарату, астми, цукрового діабету, синдрому обструктивного апное сну, порушень метаболізму, гормональних розладів, а також підвищує ризик виникнення деяких видів онкологічних захворювань. За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і майже 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. В Україні від зайвої ваги страждає близько 15% населення. Основною причиною ожиріння та зайвої ваги вчені вважають енергетичний дисбаланс між споживаними та витраченими калоріями.
Існують різні засоби, за допомогою яких можна виміряти ожиріння, але найбільш широко використовують метод вимірювання та виявлення ожиріння через індекс маси тіла (ІМТ) – показник, який можна обрахувати розділивши вагу людини у кілограмах на зведений у квадрат зріст людини в метрах. ІМТ здорової людини повинен знаходитися у межах 18,5-24,99 кг/м² (оптимальний діапазон – 21-23 кг/м²). Вважається, що людина має зайву вагу (зокрема ожиріння), якщо шляхом жирових відкладень її ІМТ рівняється або перевищує 25 кг/м². Діагноз ожиріння ставлять, якщо ІМТ рівняється або перевищує 30 кг/м² (суворе ожиріння – рівняється або перевищує 40 кг/м²).
Основою немедикаментозного лікування ожиріння є дієтотерапія, направлена на зниження калорійності добового раціону. Важливою складовою алгоритму зниження маси тіла є фізична активність. Особам з ожирінням рекомендуються фізичні навантаження – біг, плавання, лижі, їзда на велосипеді. Найбільш прийнятним видом фізичного навантаження слід вважати ходьбу, яка повинна бути регулярною, помірної інтенсивності, щоденною, починаючи з 10 хвилин в день, з поступовим збільшенням тривалості до 30-40 хвилин, з включенням коротких (10-15 хвилин) епізодів швидкої ходьби. Рекомендується щодня приділяти фізичним навантаженням приблизно 30 хвилин.
Управління охорони здоров’я міської ради нагадує: ожиріння – це проблема, з якою потрібно і можна боротися. Для цього необхідно в першу чергу бажання самих людей змінити свої звички і спосіб життя.