COVID-19: як і коли можна інфікуватись і як можна зменшити ризики?!

Найбільше хворіють всередині сім’ї. тобто варто комусь захворіти, і ризики для всіх інших, що живуть у квартирі, різко зростають.
Чи можна заразитися на прогулянці, в черзі або забравши посилку від кур’єра? Малоймовірно.
Для зараження потрібно зазнати певного вірусного навантаження. Якщо судити з інших, більш вивчених коронавірусів, то це невелике навантаження (тобто віруси ці досить заразні й чіпкі).
За деякими оцінками достатньо близько 1 000 частинок вірусу. Це попередня оцінка, яку може бути підтверджено або спростовано, але в статті обумовлюють, що використовують ці дані як приклад, для ілюстративності.
У туалеті. Дуже багато поверхонь, які необхідно торкатись: ручки дверей, замки, крани, кнопки сушарок (якщо не автоматичні) тощо. Тобто дуже багато місць, де вірус може опинитися після дотику.
Поки не дуже ясно, яка саме кількість вірусу міститься у виділеннях, але абсолютно точно відомо, що змивання унітазу працює, як аерозоль, “розпилюючи” навколо себе краплі води після зливу.
Тому до появи нових і точних даних про дослідження варто дуже обережно ставитися до громадських туалетів (і домашніх, якщо вдома хтось захворів).
Кашель. Приступ кашлю – це близько 3 000 крапель слини, що летять зі швидкістю 80 км/год. Найважчі впадуть на землю, найлегші ще на деякий час залишаться в повітрі, й ці останні можуть перетнути кімнату за кілька секунд.
Чхання. Тут вже близько 30 000 крапель і швидкість у 300 км/год. Якщо людина заразна, то від одного чхання в повітрі опиниться до 200 млн частинок вірусу (до питання про те, навіщо носити маски в громадських місцях).
Дихання. Один вдих, залежно від швидкості й глибини, – від 50 до 5000 крапель. Якщо дихати носом, то й того менше. І що менш глибокі вдихи, то менше частинок вірусу в краплях і менше вірусного навантаження від дихання. Дані про грип: від дихання людини, що хворіє на грип, вірусне навантаження становить 33 частинок вірусу на хвилину.
Формула: зараження = кількість частинок x час.
Тобто якщо хтось чхає і кашляє просто перед вами, це одразу 200 млн вірусного навантаження і дуже висока ймовірність захворіти. Висока ймовірність – це зайти до кімнати, де за хвилину до цього хтось чхав або кашляв.
Якщо хворий просто дихає неглибоко поруч із вами (1000 частинок ділити на 33 частинки на хвилину), знадобиться близько півгодини, щоб заразитися.
Якщо хворий не просто дихає, а при цьому ще й говорить, то це навантаження близько 200 частинок на хвилину, тобто вистачить і 5 хвилин.
Близько 44% є безсимптомними носіями. Люди різного віку поширюють різне вірусне навантаження і це залежить не тільки від віку, а й від індивідуальних особливостей.
Виходячи з наявних даних, 20% хворих залишає 99% вірусного навантаження в приміщеннях (ось цю частину я зрозуміла, як те, що є ті, хто заражає більше, й ті, хто носій, але майже не заражає).
Закриті приміщення і кондиціонери це неприпустимо, тому що в закритих приміщеннях зараження відбувається досить легко.
Основні зараження відбуваються в закритих приміщеннях – там, де люди перебували близько один від одного і розмовляли, співали або кричали.
Менш ніж 0,3% припадає на випадки заражень на відкритому повітрі.
Тобто, якщо дотримуватися формули, варто думати про кількість повітря в приміщеннях. Якщо є сумніви, перебувати там менш ніж 5 хвилин і взагалі всі сумнівні моменти цими 5 хвилинами обмежувати.