21 жовтня проводять Всесвітній день йододефіциту .

Мета Дня – поінформованість населення про потреби організму в йоді та висвітлення наслідків дефіциту цього мікроелементу для здоров’я.
Йод – необхідний елемент для нормального росту й розвитку тварин і людини.
Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду 1.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
Наслідки нестачі йоду в організмі:
відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
збільшення щитовидної залози (зоб);
затримка росту у дітей;
затримка інтелектуального розвитку у дітей;
зниження розумової активності у дорослих;
порушення обмінних процесів;
загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
неонатальний гіпотиреоз;
рак щитовидної залози;
погіршення пам’яті, слуху;
підвищення холестерину;
сухість шкіри, втрата її еластичності;
порушення роботи кишківника;
відчуття холоду;
різке зниження чи підвищення маси тіла;
набряки;
випадіння волосся тощо.
Через недостатній вміст йоду в ґрунтах регіонів України, віддалених від моря, гористих місцевостях, у низці прибережних регіонів тощо, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту.
Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?
Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).
Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.
Для дітей:
0–6 років — 90 мкг;
6–12 років — 120 мкг.
Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу! 2
У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.
За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду приблизно одну чайну ложку.
Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.