Рентген чи Пулюй: хто ж відкрив рентгенівські промені?

У 1845 році цього дня народився Вільгельм Конрад Рентген – видатний німецький фізик, експериментатор, лауреат Нобелівської премії з фізики. Саме він, як прийнято вважати, відкрив короткохвильове електромагнітне випромінювання, пізніше назване рентгенівськими променями. Мало хто знає, але український дослідник Іван Пулюй робив рентгенівські знімки значно раніше за самого Рентгена.
Іван Пулюй та Конрад Рентген часто перетиналися під час роботи в одній з лабораторій у Страсбурзі. На той час Пулюй уже сконструював свою унікальну лампу, яка увійшла в історію експериментальної фізики, як лампа Пулюя, і саме завдяки цій лампі можна було побачити оте невидиме проміння, яке назвали Х-променями, а на території СРСР з подачі Абрама Йоффе це випромінювання стали називати рентгенівським. Хоча про відкриття Х-променів дійсно заявив Рентген, не можна стверджувати, що саме він був автором цього відкриття.
Пулюй сконструював лампу, якою користувався Рентген. У Рентгенових роботах немає ні слова про користь цього відкриття для медицини, і саме Пулюй це показав.