До стандарту первинної медичної допомоги додано скринінгове обстеження на COVID-19.

Керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби, прийняв розпорядження №157, згідно з яким тестування пацієнтів на COVID-19 тепер є частиною послуги на первинному рівні медичної допомоги та при амбулаторній допомозі.
? З 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на COVID-19 або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.
Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у 1 кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19.
? Натомість Центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.
? До стандарту первинної медичної допомоги додано скринінгове обстеження (тестування методом експрес-діагностики) – швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хв після тестування.
? Швидкі тести надходять до регіональних Департаментів охорони здоров’я. Вони ж розподілятимуть потрібну кількість тестів на медзаклади, які надають первинну медичну допомогу.
Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять особам:
▪️ з підозрою на COVID-19;
▪️ з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;
▪️ які підлягають плановій госпіталізації;
▪️ які були в тісному контакті з хворим на COVID-19 та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне поширення COVID-19.
Скринінгове дослідження проводиться за умови наявності відповідних тестів у медзакладі.
Джерело: НСЗУ
Щодо ситуації між МОЗ України та ДП «Медичні закупівлі України» читайте за посиланням▶️ cutt.ly/VjcRlDJ