Туберкульоз – виліковний.

Туберкульозом не можна заразитися, якщо користуєшся книгами, предметами побуту, іншими речами хворого, споживаєш їжу, яку приготував або продавав хворий, або через користування спільним посудом.
?Туберкульоз передається через повітря під час тривалого перебування в закритому приміщенні разом з людиною, хворою на туберкульоз легень, яка кашляє та не отримує лікування.
2⃣ Від туберкульозу не можливо захиститися просто миючи руки. І ніяка спеціальна їжа та напої не допоможуть запобігти захворюванню. ?Єдиний cпосіб знизити ризик – це регулярне провітрювання. Як і інші інфекції дихальних шляхів, туберкульоз не передається на відкритому повітрі.
3⃣Ніхто не застрахований від туберкульозу, але деякі люди, в тому числі люди із зниженим імунітетом, які перенесли трансплантацію органів або кісткового мозку, хворіють на діабет чи ВІЛ, постійно приймають імуносупресивні препарати, мають підвищений ризик розвитку туберкульозу.
4⃣ Можна заразитися лише від людини, хворої на туберкульоз легень, яка кашляє та не лікується. ? Через декілька тижнів після початку лікування людина, хвора на туберкульоз, вже не може нікого заразити, якщо щодня приймає ліки.
5⃣ Туберкульозом не заражаються в громадському транспорті, кафе, супермаркеті. ? Зазвичай високий ризик заразитися мають люди, які контактують тривалий час з хворим на туберкульоз, який не лікується (приблизно 8 годин щодня впродовж трьох місяців).
6⃣ Більшість хворих на туберкульоз не потребують госпіталізації, їх можна ефективно лікувати вдома. Лікування туберкульозу – тривалий процес.
?Перебування у звичному оточенні, підтримка сім’ї та друзів, посильна робота та хобі допомагають пацієнту пережити цей складний час.
7⃣Туберкульоз – виліковний. Більшість людей, які приймають ліки за розкладом, можуть вилікуватися за 6-20 місяців. ? В Україні зараз доступні нові ліки, за допомогою яких можна вилікувати туберкульоз, у них вищий показник ефективності та менше важких побічних ефектів.