ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ЕПІЛЕПСІЄЮ!

Що треба знати про епілепсію
Сьогодні весь світ відзначає «Фіолетовий день», або Всесвітній день боротьби з епілепсією. Цей щорічний міжнародний захід проводиться для підвищення обізнаності про епілепсію, розвінчання міфів та привернення уваги до хворих цією недугою.
У Києві ввечері 26 березня підсвітять фіолетовим кольором Парковий міст, долучаючись таким чином до акції на підтримку людей з епілепсією.
Що ж таке епілепсія?
Епілепсія вважається одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються.
Ці напади проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або ж по всьому тілу та іноді супроводжуються втратою свідомості, а також втратою контролю за функціями кишечника або сечового міхура.
Напади спричинені надлишком електричних імпульсів у групах клітин різних ділянок мозку. Епілептичні напади можуть мати форму як незначних провалів у пам’яті, так і важких тривалих конвульсій, а також різнитись за частотою, трапляючись як менше разу на рік, так і до декількох випадків у день.
Один-єдиний напад іще не свідчить про епілепсію, 5-10% людей мали протягом життя один напад.
Ознаки нападів мінливі та залежать від того, в якій ділянці мозку починаються порушення. Можуть виникати тимчасові симптоми, наприклад, втрата орієнтації або свідомості, порушення рухових функцій, органів відчуття (зір, слух та смак), зміни настрою та інші.
Люди з епілепсією, як правило, частіше мають інші проблеми фізичного характеру – переломи та забої, а також такі психологічні стани як тривожні розлади та депресія.
У 60% випадків епілепсії неможливо встановити причину виникнення, це так звана – первинна або ідіопатична епілепсія.
Причинами вторинної епілепсії (40% випадків) найчастіше є:
Пошкодження мозку у передпологовий та післяпологовий періоди внаслідок травми, гіпоксії (нестачі кисню);
Вроджені відхилення від норми або генетичні стани при наявності вад розвитку головного мозку, які зумовлені цими факторами;
Важка травма голови;
Інсульт, в результаті якого до мозку не надходить достатньо кисню;
Інфекції мозку та мозкових оболонок (менінгіт, енцефаліт, нейроцистицеркоз);
Деякі генетичні синдроми;
Пухлини.
Ідіопатичну епілепсію не можна профілактувати, однак відносно відомих причин вторинної епілепсії можна застосувати заходи профілактики, а саме:
Попередження травмування голови;
Належна перинатальна допомога сприяє зниженню нових випадків епілепсії, зумовлених пологовими травмами;
Застосування лікарських та інших методів зниження температури тіла у дітей з лихоманкою може знизити вірогідність фебрильних нападів.
Статистика
В усьому світі на епілепсію страждає близько 50 мільйонів людей, щороку вперше діагностується у 2,4 млн. людей. В Україні налічується близько 100 тисяч людей з епілепсією, хоча за оцінками фахівців ця цифра є заниженою, оскільки багато випадків є досі недіагностованими.