Всесвітній тиждень імунізації. Попередь. Захисти. Зроби щеплення.”

  В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно, починаючи з 2005 року, проводиться Європейський тиждень імунізації.
Імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби.
Відповідно до чинного в Україні Календаря профілактичних щеплень (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року №595 у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня 2014 року №551) планові профілактичні щеплення проводяться проти 10 інфекційних захворювань:
Гепатит В
Туберкульоз
Дифтерія
Правець
Кашлюк
Гемофільна інфекція (Хіб-інфекція), яка в багатьох випадках є причиною захворювань на менінгіти та пневмонії
Поліомієліт
Кір
Епідемічний паротит
Краснуха.
Крім щеплень від зазначених 10 інфекцій, які є обов’язковими, існують також види вакцин проти інших інфекцій, вакцинація якими показана при ускладненнях епідемічної ситуації або проводиться за особистим бажанням.
Наприклад: вакцинація проти грипу перед початком сезону, вакцинація проти гепатиту А у разі виникнення спалахів цієї інфекції, вакцинація проти менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекцій та вітряної віспи, ін.
Вакцинації проти жовтої лихоманки, кліщового енцефаліту, вірусного гепатиту А підлягають особи, що виїжджають в країни неблагополучні з цих інфекцій, де ці щеплення є обов’язковими.