Розроблено порядок епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб.

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення доопрацьованого з урахуванням зауважень та пропозицій зацікавлених сторін проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб».
Мета
Метою прийняття проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб» (далі — проєкт наказу) є впровадження епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами в Україні шляхом визначення порядку організації проведення епідеміологічного нагляду, переліку інфекційних хвороб та патогенів, що підлягають спостереженню, та визначення функцій лабораторій системи громадського здоров’я для здійснення епідеміологічного нагляду.
Проєкт наказу має визначити чіткий порядок проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб на різних організаційних рівнях, сформулювати перелік інфекційних хвороб та патогенів, що підлягають епідеміологічному нагляду та визначити функції лабораторій системи громадського здоров’я для здійснення епідеміологічного нагляду.
Обґрунтування необхідності прийняття акта
Проєкт наказу розроблений відповідно до частини другої статті 36 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та пунктами 1 та 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90), з метою врегулювання порядку проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб.
Епідеміологічний нагляд за інфекційними захворюваннями являє собою систему динамічної оцінки якісних та кількісних характеристик епідемічного процесу, зумовлених природними, біологічними та соціальними факторами, яка спрямована на розробку раціональних, науково обґрунтованих профілактичних та протиепідемічних заходів, прогнозування епідемічної ситуації та прийняття ефективних управлінських рішень у сфері громадського здоров’я. Існуюча система проведення епідеміологічних розслідувань інфекційних захворювань в Україні не дає очікуваних результатів. Це впливає на рівень захворюваності інфекційними хворобами. Реальний рівень інфекційної захворюваності значно перевищує дані офіційної статистики Міністерства охорони здоров’я України. Заниження статистичних даних є суттєвою проблемою, а якість даних загалом є недостатньою, що погіршує спроможності країни у виявленні хвороб та вжитті заходів у разі епідемічних спалахів. В умовах реформування сфери охорони здоров’я та розбудови сфери громадського здоров’я виникає потреба в оптимізації системи епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами.
Прийняття проєкту наказу дозволить затвердити проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб, яке відповідатиме міжнародним вимогам.