Вчасно невилікуваний поліноз прогресує з кожним роком.

Вчасно невилікуваний поліноз прогресує з кожним роком.
Усі з нетерпінням чекають весни і літа. Окрім алергіків, які з жахом чекають тепла і цвітіння, адже вони невимовно страждають від квіткового пилку.
Реакція на квітковий пилок має багато назв – весняний поліноз, пилкова астма, алергічний риніт, весняний катар, сінна лихоманка. Поліноз у всіх алергіків різний – перебіг алергічного стану може бути в легкій, помірній або важкій формі.
Поліноз на цвітіння виникає так само, як і інші алергії – в якийсь момент речовини, що потрапляють в організм, зокрема, пилок квітів, починають сприйматися організмом як небезпечні для здоров’я. Тож організм починає з цим “боротися”.
Окрім того, схильність до алергії буває і спадковою. Алергія є доволі непередбачуваним захворюванням – вона може бути у людини з раннього дитинства на все життя, а може з’являтися і проходити.
Залежно від термінів запилення рослин виділяють три види полінозу: весняний (березень–травень), літній (червень–серпень), літньо-осінній (липень–жовтень). Загалом період загострення полінозів триває близько 5–6 міс.
Найчастіше (в 50–90% випадків) відзначається ринокон’юнктивальний синдром, який має гострий початок і характеризується: симптомами риніту з ринореєю, водянистими, а після приєднання вторинної інфекції — жовтими виділеннями з носа; пароксизмами чхання; порушенням носового дихання; свербежем носа та піднебіння; кашлем. Пилкова ринорея змінюється періодом повної закладеності носа, затрудненням носового дихання, розвитком риносинуситу (гаймориту, фронтиту .
В якості профілактики весняної алергії слід вживати наступні заходи:
Змінити графік перебування на вулиці. Вважається, що найбільша кількість пилку у повітрі концентрується в ранкові години з 5 до 10. В цей час бажано перебувати в приміщенні з щільно закритими вікнами
– На сонці алергени також активізуються швидше, тому слід уникати прямих сонячних променів.
– В сухі дні і коли вітер бажано утриматися від прогулянок.
– Носити марлеву пов’язку і окуляри.
– Використовувати декоративну косметику, дезодоранти мінімально.
– Після виходу на вулицю обов’язково міняти одяг і приймати душ.
– Якщо є домашні тварини, після прогулянки також їх слід купати.
– Не сушити білизну і одяг на свіжому повітрі в період цвітіння рослин.
– Підвищувати імунітет.