Верховна Рада схвалила проєкт закону про неонатальний скринінг

17 червня 2021 р. Верховна Рада України підтримала проєкт Закону № 5589 щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні.
Законопроєкт ініційований Президентом України з метою посилення захисту здоров’я українських дітей.
Про що законопроєкт
Неонатальний скринінг є одним із ефективних способів ранньої діагностики багатьох генетичних захворювань. Він проводиться в пологовому будинку у перший тиждень життя дитини.
Президентом України запропоновано виділити за бюджетною програмою «Фонд президента України щодо підтримки освіти, науки та спорту» 300 млн грн для впровадження в Україні доступної системи неонатального скринінгу, який зможе отримати кожна родина за рахунок держави.
Це потребуватиме значно менших бюджетних витрат, ніж лікування ускладнених форм таких хвороб, діагностованих на пізній стадії, та подальші витрати на виплати з інвалідності.
Доповідаючи про законопроєкт, Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, зазначив, що сьогодні існує нагальна потреба у впровадженні в Україні програми розширеного неонатального скринінгу для ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей. Основною метою програми неонатального скринінгу є виявлення новонароджених дітей, які мають вроджені або спадкові захворювання, що підлягають корекції.
За словами доповідача, неонатальний скринінг на спінальну м’язову атрофію дає змогу визначити ймовірність наявності генетичного порушення вже в перший тиждень життя немовляти, до появи перших симптомів.
«Таким чином, забезпечення проведення розширеного неонатального скринінгу в Україні є практичним кроком у реалізації прагнення нашої держави до дотримання європейських гуманістичних цінностей у питаннях можливості попередження розвитку захворювань, а не лікування незворотних патологічних змін», — зазначив В. Ляшко.
Міністр також повідомив про ініціативу щодо створення сучасних центрів неонатального скринінгу, які б забезпечили обстеження новонароджених усіх регіонів України та високотехнологічного референс-центру для підтвердження діагнозу з використанням широкого спектра найсучасніших лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу лікування.
Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами rada.gov.ua