Як вберегтися від опіків борщівником Сосновського

Виїзди на природу, на жаль, доволі часто завершуються прикрими несподіванками, а точніше, глибокими опіками, які спричиняє рослина – борщівник.
Інколи навіть легкого дотику до його листя чи стебла достатньо, аби отримати опіки, а зривання листя чи стебла цієї рослини може викликати глибокі опіки, які загоюються значно довше і гірше, ніж звичайні.
Найнебезпечнішими у борщівника є стебла і листя
Борщівник є найнебезпечнішим у період цвітіння, а цвіте він практично все літо. Опіки тіла викликають стебла і листя рослини, які містять велику кількість фурокумаринів – речовин, які при контакті зі шкірою й викликають опіки.
Сік рослини, потрапляючи на шкіру, збільшує чутливість до ультрафіолету. Така властивість рослин називається фототоксичністю. І опік може з’явитися не відразу, а через кілька годин і навіть кілька днів.
Особливо якщо ділянка тіла, яка контактувала з рослиною, потрапить під дію сонячних променів. Окрім опіків, борщівник є ще дуже сильним алергеном, він виділяє безліч ефірних масел. Тому відпочивати поблизу місць, де росте борщівник, небезпечно, особливо з дітьми.
Нині люди активніше боряться з борщівником, але роблять це не завжди правильно. Вони скошують борщівник, зрізаючи лише стебло і квітку. А цю рослину треба зрізати під корінь, бо внизу залишається листя, яке й викликає опіки.
Щоб позбутися борщівника, його треба скосити до того часу, поки не дозріло насіння, а місце, де він росте, обробити гербіцидами.
Найчастіше від опіків борщівником страждають міські діти, бо сільські знають, що він небезпечний. Та й дорослі нерідко отримують опіки саме від тих напівзрізаних рослин, бо звикли оберігатися велетенської квітки, а про небезпечне листя забули. Діти зривають листя рослини, щоб зробити костюм чи парасольку для ляльки тощо і отримують опіки.
Опіки борщівником загоюються довше, ніж звичайні
Фахівці кажуть: якщо впродовж півтори хвилини контактувати з борщівником, а потім дві хвилини побути на сонці, то можна отримати опік першого ступеня, який проявиться на тілі червоними плямами і висипанням, що нагадують бульбашки.
Якщо зірвати листя рослини чи стебло, то можна отримати глибокі опіки, шкіра вкриється великими пухирями. Окрім того, може підвищитися температура, виникнути головний біль, озноб, запаморочення. І дітям, і дорослим з такими симптомами слід звернутися по допомогу до лікаря.
Перша допомога при опіках борщівником
Якщо контакт з борщівником таки відбувся, то:
1. Якомога швидше змити з тіла сік рослини. Для змивання найкраще використовувати мильний розчин або розчин із харчовою содою.
2. Якщо ні мила, ні соди під руками нема, то руки і ділянку тіла, що контактувала з рослиною, промити водою. Коли ж і води нема, то акуратно серветкою зняти з тіла сік, але так, щоб не розмазувати його по шкірі. А вже вдома промити мильним розчином.
Пухирі самому проколювати не можна, бо в рану може потрапити інфекція
3. Ділянку тіла, що контактувала з рослиною, слід закрити від прямих сонячних променів. Скажімо, накинути на руку футболку, сорочку, хустку тощо.
4. Удома на обпечену ділянку слід покласти серветку, змочену у розчині фурациліну. Підійде також міцний чорний чай, кора дуба (1 ст.л кори залити двома склянками води і кип’ятити 10 хв). У таких випадках знадобиться і аерозоль «Пантенол», гель «Рятівник», “Олазоль”, тощо.
Лікар СП МДКЛ КНП ЦПМКДД В.Княгиницька