Діагностику раку.

Коли виникає будь-яка проблема зі здоров’ям, найкраще рішення – звернутись до сімейного лікаря. Ви зможете отримати первинну консультацію, лікар призначить додаткові обстеження, аналізи чи консультацію вузького спеціаліста. Він також розкаже про профілактику різних захворювань, зокрема й онкологічних.
Часто рак діагностується на останніх стадіях, коли менші шанси на порятунок та складніше лікування. Тому виявити онкологічне захворювання на ранній стадії – це пріоритет Програми медичних гарантій, яка покриває вартість низки обстежень.
Профілактично пацієнти старшого віку можуть пройти:
▪️ мамографію (призначається жінкам від 40 років);
▪️ колоноскопію (тим, хто старше 40 років);
▪️ цистоскопію (від 50 років) ;
▪️ гастроскопію (від 50 років);
▪️ гістероскопію (людям старше 50 років);
▪️ бронхоскопію (від 50 років).
За потреби програма покриває лікування з анестезією, гістологічне дослідження, аналізи та опис результатів дослідження. Направлення на усі вказані послуги видає лікар, з яким у вас підписана декларація або вузький спеціаліст, який вас лікує.
Пройти необхідне обстеження можна у 783 закладах, серед яких й приватні. Така невелика кількість зумовлена тим, що для виявлення захворювання потрібне сучасне обладнання. Рання діагностика потребує апаратури з високою роздільною здатністю для візуалізації новоутворень незначних розмірів.
Пацієнти молодшого віку також можуть отримати направлення, якщо є підозра новоутворень. Дослідження оплачує НСЗУ Національна служба здоров’я України в рамках пакету “Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)”. Потрібно також обрати заклад, що має відповідний договір та необхідне обладнання та фахівців.