В МОЗ роз’яснили, чи будуть вакцинувати в Україні від COVID-19 дітей

Наразі отримати щеплення від коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 можуть тільки ті українці, яким виповнилося 18 років. Вакцинальна кампанія в країні проходить за затвердженою дорожньою картою. Про це заявив генеральний директор центру громадського здоров’я України Роман Родина.

Він пояснив, що в Україні спочатку вакцинувалися люди, які мають критичний ризик захворіти, наприклад, медичні працівники. Зараз четвертий етап – це люди віком 60-64 роки, і люди віком 18-59 років з супутньою патологією, тобто з хронічними захворюваннями. Родина повідомив, що на черзі відкриється п’ятий етап, будуть вакцинуватися люди 18+.

«Поки що діючою дорожньою картою не передбачається  вакцинація молодших, але якщо будуть внесені зміни, звичайно ми не виключаємо, що й у нас будуть», – сказав він.

Слід зауважити, що ВООЗ вперше від початку пандемії COVID-19 визнала, що дітей і підлітків треба вакцинувати від коронавірусної хвороби. Родина підкреслив, що наразі в Україні повинні виконати всі п’ять етапів. Також він зауважив, що в процесі дорожня карта переглядається, і не виключив, що вона буде переглянута найближчим часом, і буде розширене коло людей, які можуть отримати щеплення.

Гедиректор ЦГЗ також пояснив, що наразі країни працюють над тим, як бути з дітьми і підлітками, яких не вакцинують. «Не буде такого, що якщо країна не вакцинує згідно з дорожньою картою підлітків або дітей, не буде такого, що їм в’їзд буде заборонено. Тобто будуть двосторонні угоди, і всі ці питання і подробиці там прописуються», – сказав він.

Раніше Всесвітня організація здоров’я опублікувала нові рекомендації, в яких пропонує почекати з вакцинацією дітей і підлітків, якщо вони не входять в групу ризику.