Кожен четвертий житель планети матиме проблеми зі слухом до 2050 року, прогнозують у ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров’я сповістили, що до 2050 року кожен четвертий мешканець планети буде мати проблеми зі слухом. Фахівці закликають інвестувати додаткові кошти у профілактику та лікування органів слуху. Таку інформацію сповіщає MedicalXpress.

 

У першому в історії глобальному звіті про слух йдеться, що причини багатьох проблем, таких як інфекції, хвороби, вроджені дефекти, вплив шуму і вибір способу життя, можна запобігти. ВООЗ пропонує пакет заходів, який, за її підрахунками, обійдеться в $1,33 на людину на рік.

Представники організації зазначають, що наразі кожна п’ята людина в світі має проблеми зі слухом. Число людей з втратою слуху може збільшитися більш ніж в 1,5 рази протягом наступних трьох десятиліть до 2,5 млрд осіб порівняно з 1,6 млрд в 2019 році. Очікуване зростання багато в чому зумовлене демографічними тенденціями, додали експерти.

Ключовою причиною проблем зі слухом є відсутність доступу до меддопомоги, що особливо це спостерігається у країнах з низьким рівнем доходів, де є набагато менше фахівців для їх лікування. Оскільки майже 80% людей із вадами слуху живуть в таких країнах, більшість з них не отримують необхідної допомоги. У звіті також йдеться, що навіть в багатших країнах з кращими умовами доступ до медичної допомоги, доступ до неї часто буває нерівномірним.