Реанімації повинні бути доступними для родичів пацієнтів..

Тема вільного доступу до реанімацій була і залишається надчутливою для українського суспільства. Вже понад 5 років діє “Порядок допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії”, затверджений наказом МОЗ №562. Згідно з яким відділення інтенсивної терапії відкрито для рідних тяжкохворих пацієнтів. Вільний доступ став нормою.
Ми переконані, що активне залучення родини у процес лікування та догляду значно поліпшує фізичне та психосоціальне здоров’я пацієнта. Тому внесли виконання цього наказу у договір між НСЗУ та медичним закладом, де є відділення інтенсивної терапії.
Але відкриті реанімації – це не тільки діючий наказ. Не тільки вимоги в договорах між лікарнями та НСЗУ. Це – організаційні та етичні правила, які дбають про безпеку пацієнта в реанімації. І цих правил повинні дотримуватися обидві сторони. Завжди. І особливо сьогодні – під час пандемії COVID-19.
Заклади охорони здоров’я мають забезпечити право на допуск до пацієнта будь-якого віку – цілодобово та сім днів на тиждень. А рідні пацієнтів мають дотримуватись рекомендацій і правил, визначених у цьому Порядку ➡ https://bit.ly/3whMD1e.