Риба в раціоні – новий спосіб «нейтралізації» ризику розвитку діабету

Згідно з результатами нового дослідження, опублікованими в журналі Diabetes Care, часте вживання риби може знизити ризик розвитку діабету у дорослих з антитілами до декарбоксилази глутамінової кислоти (GAD65), ключовим біохімічним маркером цього захворювання.

Аналіз, проведений шведськими вченими, показав, що у людей з позитивним результатом на антитіла до GAD65, більш ніж в два рази частіше розвивається діабет саме в разі низького рівня споживання риби, ніж при частому споживанні цього джерела білків і Омега-3 кислот.

Дієтологи з Інституту екологічної медицини при Каролінському інституті в Стокгольмі, які проводили дослідження, використовували дані 11 247 випадків поставленого діагнозу діабет у дорослих і 14 288 контрольних випадків з когортного дослідження EPIC-InterAct, проведеного у восьми європейських країнах. Дослідники оцінили вихідні біохімічні показники в зразках крові учасників – рівні антитіл до GAD65 і омега-3 ПНЖК, а також зібрали дані про їх харчування, зібрані за допомогою опитувальників, окремо виділивши рівень споживання риби.

Виявилося, що частота споживання риби була прямо взаємозалежна з ризиком постановки діагнозу аутоімунного діабету навіть у тих учасників, у яких виявлялися антитіла до декарбоксилази глутамінової кислоти. При цьому автори відзначили, що найбільш виражену захисну роль в цьому відношенні грав рівень споживання жирних сортів риби.

«Отримані результати дозволяють припустити, що споживання риби або відносна концентрація омега-3 в плазмі крові може частково протидіяти ризику розвитку діабету у дорослих, що мають антитіла до GAD65. Ці дані становлять інтерес, оскільки вони розширюють розуміння факторів, що впливають на прогресування аутоімунного стану до клінічного діабету. Їх можна використовувати для розробки скринінгових програм», – резюмували автори дослідження.