«Дельта» в Україні витіснить всі інші штами COVID-19 – Ляшко

Вперше за кілька місяців зросла кількість нових виявлених випадків коронавірусної хвороби.

За словами очільника МОЗ, в Україні вперше за кілька місяців зросла кількість нових випадків захворювання коронавірусом. Віктор Ляшко повідомив, що за минулий тиждень було зафіксовано 3460 випадків, що на 253 більше, ніж за попередній період.

У зв’язку зі зростанням випадків в деяких регіонах країни та Європі, зокрема через «Дельта»-варіант коронавірусу, у відомстві пропонують посилити  контроль на держкордоні.

Очільник МОЗ зауважив, що невакциновані люди, які будуть прибувати на територію України, мають пройти 14-денну самоізоляцію, або семиденну, якщо отримають ПЛР-тест з негативним результатом після цього терміну.

Зазначається, що громадяни України до 18 років та особи, що виїхали з країни до набрання постановою чинності, звільнятимуться від самоізоляції.

Крім того, Віктор Ляшко в інтерв’ю ЮНІСЕФ заявив, що на цьому тижні ВООЗ має поставити в Україну тести для виявлення штаму «Дельта».

«На цьому тижні Україна отримає від ВООЗ поставку ПЛР-тестів, які реагують тільки на «Дельту». Це нам дозволить поряд з секвенуванням проводити ПЛР-тестування», – наголосив очільник МОЗ.

За його словами, тести дозволять відібрати матеріал, дослідити його і в разі позитивного результату «поставити його на іншу плашку і досліджувати

Штам «Дельта», який вперше був зафіксований в Індії, вже в Україні, і вже до початку осені витіснить інші варіанті вірусу SARS-CoV-2. Про це повідомив очільник Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі одного з телеканалів.

До кінця літа “Дельта”-штам витіснить всі інші.

У ситуації, що склалася зі стрімким поширенням мутованого штаму, за словами Ляшка. пріоритетною залишається масова імунізація населення від COVID-19.

Крім того, посадовець назвав кроки щодо забезпечення хворих коронавірусною хворобою, у разі необхідності, кисневими концентраторами. За словами міністра, наразі система кисневого забезпечення працює інакше.

«700 мільйонів гривень були виділені на кисневі концентратори. І люди, які пройшли активну фазу, зможуть бути виписані і отримають концентратор від сімейного лікаря», – пообіцяв міністр.

Нагадаємо, раніше Віктор Ляшко повідомив, що Міністерство охорони здоров’я до осені має намір забезпечити базові «ковідні» лікарні централізованим киснем.

На минулому тижні Верховна Рада України підтримала виділення 800 млн грн на забезпечення лікарень кисневими станціями.