«Доступні ліки»: програма включає вже 297 лікарських засобів

28 липня 2021 р. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про реімбурсацію лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (проєкт).

Про що документ

Постанова визначає нові процедурні механізми для запуску Національною службою здоров’я України реімбурсації лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення з 1 жовтня поточного року для лікування цукрового (препарати інсуліну) і нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки та епілепсії. Для цього затверджуються нові Порядки розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби та реімбурсації лікарських засобів.

Завдяки ухваленій постанові оператори фармринку зможуть брати участь у програмі «Доступні ліки» та отримувати відшкодування за препарати інсуліну, препарати для лікування нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки та епілепсії з 1 жовтня 2021 р.

Також з 1 жовтня пацієнти зможуть отримувати ці ж препарати у межах державної програми реімбурсації «Доступні ліки».

Коментар Дениса Шмигаля

«Сьогодні на засіданні Уряду внесли зміни до програми державних гарантій медичного обслуговування населення, спростивши деякі регулятивні процедури. Це покращить доступ українцям до необхідних їм ліків. За останні пів року до програми доєдналися більше 400 тис. пацієнтів, і тепер держава забезпечує доступними ліками майже 3 млн українців.

Наразі програма вже включає 297 лікарських засобів, і ми продовжимо розширювати цей перелік. Кількість аптек, які долучилися до програми, вперше перевищила 10 тис.»