Науковці: вводити другу дозу COVID-вакцини безпечно після алергічної реакції на першу

Американські дослідники виявили, що у випадку алергічної реакції на першу дозу COVID-вакцини Pfizer або Moderna, люди безпечно перенесли другу дозу щеплення. Про це пише видання Web MD.Отримані науковцями дані суперечать офіційним рекомендаціям у США щодо лікування алергічної реакції після введення першої дози вакцини. Старша авторка дослідження, імунологиня з Массачусетської лікарні загального профілю, доцент медицини Гарвардської медичної школи в Бостоні, доктор медицини Кімберлі Блюменталь зауважила, що алергічні реакції від введення першої дози м-РНК вакцин Pfizer або Moderna не перешкоджають їхньому використанню в майбутньому.

Повідомляється, у дослідження брали участь 189 пацієнтів. З оцінених реакцій на першу дозу м-РНК вакцини від COVID-19 до Moderna відносилися 130 осіб (або 69%) та до Pfizer/BioNTech 59 осіб (або 31%). Вчені зауважили, що найбільш частими реакціями при введенні першої дози вакцини були припливи крові або еритема (у 53 осіб або 28%), запаморочення або нудоту (49 осіб або 26%), поколювання (46 людей або 24%), відчуття дискомфорту в горлі (41 людей або 22%), кропив’янка (39 осіб або 21%) і хрипи або задишка (39 осіб або 21%). А у 32 осіб (17%) реакції відповідали критеріям анафілаксії.

Провідний автор дослідження, доктор медицини Метью Кранц зазначив, що зі 189 осіб з початковими алергічними реакціями дослідники розглянули 159 або 84%, які отримали дві дози щеплення. Всі пацієнти зазначеної групи, включаючи 19 осіб з анафілаксією при введенні першої дози, перенесли другу дозу вакцини. 32 людини, які отримали другу дозу, повідомили про негайні й потенційно алергічні симптоми.

«Хоча у 20% були симптоми при введенні другої дози, симптоми були керованими й не анафілактичними. Проте, це правда, що анафілаксія з другою дозою можлива, навіть якщо ми не спостерігали її в нашому дослідженні», – доповнила Блюменталь.

Зазначається, що середній вік осіб, які брали участь в дослідженні, становив 43 роки, з них 86% – жінки. Про алергічні реакції на вакцини повідомлялося протягом перших трьох місяців 2021 року.

Керівник Спеціальної групи з вакцин проти COVID-19 Американського коледжу алергії, астми і імунології, доктор медицини Нірадж Патель наголосив, що результати дослідження виглядають обнадійливими, але необхідні додаткові дані.

Повідомляється, що Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) не рекомендують вводити другу дозу м-РНК вакцини після важкої алергічної реакції на перше щеплення.

Також у CDC радять пацієнтам, у яких виявляється негайна, але менш серйозна алергічна реакція, запитати свого лікаря про перехід на вакцину без м-РНК компоненту для введення другої дози.

Блюменталь наголосила, що крім зміни типу вакцини ще одним варіантом може бути отримання другої дози м-РНК вакцини в медичній установі, а не в пункті щеплення. Дослідники також не виключили, що деякі початкові реакції були не алергічного походження.

Нагадаємо, що науковці у США завили про нові побічні реакції після вакцинації від COVID-19. Вони наголосили, що м-РНК вакцини проти коронавірусу можуть викликати субепідермальні пухирі та бульозний пемфігоїд.