Пандемія COVID-19 вплинула на поширення параної та інших психічних відхилень – дослідження

Нове дослідження підтверджує той факт, що параноя і віра в теорії змови, широко розповсюджена, особливо в областях, де мало дотримуються маскового режиму, пише видання WebMD.«На нашу психологію має великий вплив стан навколишнього нас світу», – говорить доцент кафедри психології Єльського університету, автор дослідження Філ Корлетт.

Коли почалася пандемія, він з колегами вже вивчав роль невизначеності в розвитку параної (манії переслідування або почуття крайнього страху). Дослідники використовували просту карткову гру, в якій правила могли раптово змінюватися, викликаючи зростання параної і безладної поведінки серед учасників. «Це був один з тих рідкісних випадків, коли ми змогли вивчити, що відбувається, коли світ змінюється швидко і непередбачувано», – сказав автор дослідження Філ Корлетт.

Використовуючи онлайн-опитування і ті ж карткові ігри, дослідники виявили підвищений рівень параної і безладної поведінки серед американців під час пандемії.

Показники були вище в тих штатах, де були введено обов’язкове носіння захисних масок, ніж в штатах з менш жорсткими обмеженнями. Але вони були найвищими в тих штатах, де дотримання правил було найнижчим і де деякі люди були найбільш переконані в тому, що правил необхідно дотримуватися.

«По суті, люди ставали параноїками, коли існувало правило, а вони його не дотримувалися», – сказав дослідник.

Дослідження також показало, що люди з більш високим рівнем параної з більшою ймовірністю підтримують теорії змови про шкоду від носіння масок і вакцинацію.

Нагадаємо, нове дослідження, проведене в США, виявило, що глобальна пандемія COVID-19 не тільки збільшила вигорання лікарів, також цей стан позначився й на пацієнтах.