Як змінити дані про вакцинацію в електронній системі охорони здоров’я

Цифрова трансформації в охороні здоров’я, яка розгортається паралельно з іншими змінами у медичній галузі, дозволяє впроваджувати корисні електронні сервіси для пацієнтів.
Ці електронні сервіси роблять життя пацієнтів простішим. Їх переваги над паперовими довідками в зрозумілих алгоритмах, однакових правилах, а також в посиленні ступеню захисту приватності. Адже тепер усі дані тепер надійно зберігаються в одному місці – електронній системі охорони здоров’я.
?Є одна важлива умова, яка дозволяє користуватися електронним сервісами. Дані в електронну медичну картку мають бути внесені коректно та в повному обсязі. Тому коли ви, як пацієнт, наприклад вакцинуєтеся, обов’язково запитайте, чи вніс лікар дані про це в електронну систему охорони здоров’я. Це важливо для вас, як користувача. На основі цієї інформації можна буде отримати документ про вакцинацію (міжнародне свідоцтво про вакцинацію або COVID-сертифікат), наприклад, для виїзду за кордон чи для використання всередині країни.
?Якщо ви уже вакцинувались, перевірити, чи внесли дані про вашу вакцинацію в електронну систему можна, звернувшись до лікаря (зокрема по телефону), з яким уклали декларацію. Ваш сімейний лікар має право бачити в електронній системі охорони здоров’я всі дані про вакцинацію. На основі наявних та коректних даних сімейний лікар може виписати міжнародне свідоцтво про вакцинацію.
?Якщо ваш лікар не бачить в електронній системі даних про проведену вакцинацію, або ж вони некоректні (наприклад, інформація не повна, або ж неправильно введені дані щодо вакцини), вам слід звернутися до пункту, де ви робили вакцинацію. Щоб внести, або скорегувати дані.
Тобто внести чи виправити дані про вакцинацію має той лікар, який її проводив у відповідному пункті щеплення. Якщо щеплення пацієнт робив у свого сімейного лікаря – потрібно звертатися до нього.
Команди, які здійснюють вакцинацію, мають обов’язково вносити дані про вакцинованих осіб в електронну систему охорони здоров’я. Ця вимога, в тому числі, передбачена у договорі з Національною службою здоров’я України.
?Тож вам потрібно звернутися до цих медичних працівників з проханням внести дані, або виправити їх. З собою потрібно мати паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.
В свою чергу хочемо звернутися до медичних працівників з проханням не ігнорувати звернення пацієнтів, які виявили недостовірну інформацію та звернулись щодо виправлення даних про вакцинацію.
І для ковід-сертифікату і для міжнародного свідоцтва про вакцинацію використовуються дані електронної системи охорони здоров’я. Якщо лікар їх туди не вніс, пацієнт не може отримати документ, який підтверджує вакцинацію.
?Наразі люди, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19 уже можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Це документ затверджений і ратифікований задовго до початку пандемії коронавірусу. Його використовують уже багато років для в’їзду у країни, куди, потрібна, наприклад, вакцинація від жовтої лихоманки. Тому й видавали такі довідки на жовтому папері. Зараз бланк такого свідоцтва не обов’язково має бути жовтого кольору. Його можна роздрукувати на звичайному аркуші або заповнити вручну.
Міжнародне свідоцтво заповнюється англійською або французькою мовою, додатково також українською мовою.
?Щодо “ковід-сертифікату” наразі його ще тестують. Невдовзі такий документ можна буде отримати через мобільний застосунок Дія. А згодом – в свого сімейного лікаря.