Компанія Moderna заявила про необхідність третьої дози COVID-вакцини

Біотехнологічна компанія Moderna заявляє, що особам, які отримали дві дози щеплення, через шість місяців потрібно вколоти третій укол.

Повідомляється, що наразі компанія проводить другий етап випробувань бустерної дози вакцини. У компанії запевняють, третя доза викликає надійну відповідь антитіл проти мутованого «Дельта»-штаму.

Зазначається, що у рамках випробувань Moderna тестує 50-мікрограмову дозу трьох вакцин-бустерів на особах, які вже отримали дві дози по 100 мікрограмів препарату.

У компанії повідомили, що після третього уколу рівень антитіл наблизився до рівня, що спостерігається у раніше невакцинованих людей, які отримали дві 100-мікрограмові дози.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я неодноразово виступала проти введення бустерних доз, адже наразі немає достатніх наукових даних про їх ефективність.

Попри заклик організації відмовитися заможним країнам від щеплення третьою дозою, наприклад, у Німеччині та Франції з вересня планують почати вакцинальну кампанію третіми дозами, пише DW.

Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон повідомив, що в країні з вересня планують щепити третьою дозою вакцини від COVID-19 людей похилого віку та вразливі групи. Також у Німеччині мають намір вводити бустери пацієнтам з низьким імунітетом, людям похилого віку та мешканців будинків престарілих.

Таку практику вже застосовують в Ізраїлі. В країні почали втретє вакцинувати осіб віком 60+.