Кортикостероїди збільшують ризик раку грудей у жінок зі схильністю до захворювання

Науковці виявили, що у жінок з генетичною схильністю до раку молочної залози ризик виникнення захворювання збільшується з п’яти до вісімнадцяти відсотків на тлі застосування кортикостероїдів. Про це повідомляє видання PCR News.

Вчені з Медичного коледжу Вейл Корнелл взяли дані з проєкту UK Biobank та використали системний підхід для вивчення взаємозв’язків між вживанням різних ліків і генетичними поліморфізмами, а також їх впливу на ризик розвитку раку грудей.

Повідомляється, що науковці досліджували дані про 212 335 жінок, які не хворіли на рак грудей на момент початку ведення медичної карти. У зазначеній когорті 11 730 пацієнткам за час спостереження було поставлено діагноз «рак молочної залози». В UK Biobank були відомості про те, які ліки їм прописали.

Вчені на основі даних з UK Biobank вивчили статистичний зв’язок між використанням ліків 96 типів, наявністю полігенного ризику раку грудей і розвитком онкозахворювання. Дослідники виключили пацієнток, які приймають гормональні протизаплідні та деякі інші препарати.

Науковці з’ясували, що у жінок з високим полігенним ризиком раку грудей, які приймали кортикостероїди (до них відносяться протизапальні або імуносупресивні препарати), захворюваність була на 38,5% вище. Вчені підкреслили, що особливу увагу привернув варіант rs62119267, серед його носіїв, які вживали кортикостероїди, у 18,2% розвинувся рак молочної залози, а серед тих, хто не приймав їх – у 5,1%.

Слід зазначити, що фахівці спробували пояснити такий ефект з точки зору фізіології. Вони додали, що 40 найбільш значущих для дослідження SNP пов’язані з 35 генами. Багато з вказаних генів є мішенями для транскрипційного фактора NRF2, який опосередковує клітинну відповідь на стрес. Повідомляється, що підвищення його експресії пов’язане з розвитком і метастазуванням раку грудей, бо він захищає ракові клітини від окисного стресу.

Дослідники припустили, що на експресію NRF2 впливають кортикостероїди (дексаметазон, гідрокортизон і бетаметазон).

Автори дослідження доповнили, що прийом кортикостероїдів збільшує ризик раку грудей шляхом впливу на активність NRF2, який потім діє на експресію генів з небезпечними поліморфізмами. Дослідники підкреслили, що така гіпотеза є припущенням, але воно узгоджується з даними спостереження.

Вчені резюмували, що жінкам з високим полігенним ризиком раку грудей слід уникати використання кортикостероїдів.

Нагадаємо, що американські вчені розробили ліки для терапії раку грудей. Науковці з США пропонують використовувати препарат ErSO для лікування раку молочної залози, що націлений на рецептори естрогену ракових клітин.