Найкращі медики стали переможцями «Медичного Оскара»-2021

У столиці відбулася наймасштабніша медична подія року — «Медичний Оскар». На церемонії кращим медичним працівникам України вручили відзнаки за професіоналізм і милосердя «Орден Святого Пантелеймона» та «Медаль Святого Пантелеймона».

Перед урочистим відкриттям слово взяв Голова Поважної Ради Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» Василь Князевич.

Голова Поважної Ради Відзнаки Василь Князевич під час відкриття церемонії “Медичний Оскар-2021”.

«П’ятий рік поспіль ця Відзнака є найвищою громадською нагородою. У цьому році ми маємо 11 номінацій – додалися дві номінації «Найкращий управлінець в галузі охорони здоров’я» та «Найкращий заклад охорони здоров’я». Мета нашої нагороди — знайти поєднання професійної і моральної складової, тому в Поважну Раду, яка визначає переможців на фініші, ввійшли представники суспільної та духовної сфери», — повідомив Голова Поважної Ради.

Василь Князевич назвав нагороду унікальною, адже подібної немає ніде у світі.

«Голосування за переможців було таємним. Також їм передбачена грошова винагорода. Разом з «Орденом» переможець отримає сто тисяч гривень. Для молодих людей, до 35 років, було прийнято рішення виплатити по п’ятдесят тисяч і по десять тисяч — номінантам на «Медаль», — сказав Василь Князевич.

Перед початком церемонії прозвучав  Гімн Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», присвячений усім медичним працівникам, у виконанні народного артиста України Фемія Мустафаєва.

Народний артист України Фемій Мустафаєв.

«Це свято стає більш актуальним і більш доцільним у нелегкі часи, які зараз переживає весь світ, коли всі повернулися обличчям до медичних працівників. Всі зрозуміли, наскільки важливо, щоб система охорони здоров’я була, щоб могла реагувати на ті запити, які виникають серед людства. Наша держава трішки заборгувала медикам. В ці важкі часи ми бачимо зміни, які відбуваються, бачимо, що зовсім інакше сьогодні ставляться і економісти, і фінансисти до потреб системи охорони здоров’я. Я з надією дивлюся в найближче майбутнє і впевнений, що з наступного року в нас у системі охорони здоров’я з’явиться шанс рости і рости уперед, і будувати те, що хочуть наші медики. Сьогодні кожен медик — герой. Без різниці, де він знаходиться, який вклад робить у те, щоб рятувати життя українців», — сказав Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет і Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час церемонії “Медичний Оскар-2021”.

Міністр вручив першу нагороду в номінації «Найкращий лікар». Кавалером Ордену Святого Пантелеймона став полковник медичної служби, начальник клініки абдомінальної хірургії Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону (Вінницька область) Анатолій Ордатій.

Міністр Віктор Ляшко вручає першу нагороду в номінації «Найкращий лікар». Кавалером Ордену Святого Пантелеймона став Анатолій Ордатій.

У номінації «Найкращий заклад охорони здоров’я» нагороду вибороло Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства Волинської обласної ради.

У номінації «Найкращий заклад охорони здоров’я» нагороду вибороло Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства. Орден вручають гендиректорці КП Ірині Горавській.

У номінації «Найкращий медичний працівник» перемогла операційна медична сестра урологічного відділення клініки урології та нефрології Військово-медичного клінічного центру Південного регіону Галина Адаменко.

Марина Порошенко вручає орден у номінації «Найкращий медичний працівник» Галині Адаменко.

Найкращим управлінцем у галузі охорони здоров’я визнано директора комунального закладу охорони здоров’я «Центр екстреної медичної допомоги та медичних катастроф» (Харківська область) Віктора Забашту.

Міністр оборони України (2007-2009), член Поважної Ради Юрій Єхануров вручає орден Віктору Забашті – найкращому управлінцю у галузі охорони здоров’я.

У номінації «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я» переміг професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 ЛНМУ імені Данила Галицького, голова Світової Федерації Українських Лікарських Товариств Андрій Базилевич.

Міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко вручає орден Андрію Базилевичу (в центрі) за перемогу у номінації «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я».

У номінації «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я України» (відзнака для іноземних громадян) переможцем визнано волонтера Нідерландського благодійного фонду «Україна потребує допомоги» Алдвіна Ланенберга.

Алдвін Ланенберг (перший ліворуч) отримав орден «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я України» від Голови Наглядової ради МБФ Україна 3000, члена Поважної Ради Катерина Ющенко та Віцепрем’єр-міністр України (2012-2014), члена Поважної Ради Костянтина Грищенка.

Орден у номінації «Новатор охорони здоров’я» здобув директор Державної наукової установи «Центр інноваційних медичних технологій Національної академії наук України» Іван Тодуров.

Іван Тодуров (в центрі) – «Новатор охорони здоров’я».

У номінації «Взірець служіння суспільству» перемогла голова комісії Української греко-католицької церкви у справах душпастирства охорони здоров’я (Львівська область) Сестра Севастіяна Карвацька.

Сестра Севастіяна Карвацька – «Взірець служіння суспільству».

Медаль Святого Пантелеймона в номінації «За турботу і ласку до хворого» отримала фельдшер, сержант медичної служби Збройних сил України, санітарний інструктор медичної роти 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців (Полтавська область) Людмила Ясененко.

Людмила Ясененко отримала орден «За турботу і ласку до хворого».

Медаллю Святого Пантелеймона в номінації «За лікарське мистецтво» нагороджено завідувача відділення ЛОР-патології КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня ДОР» Ігоря Березнюка.

Голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва (друга ліворуч) вручила орден «За лікарське мистецтво» Ігорю Березнюку.

Медаль Святого Пантелеймона в номінації «За наукові розробки в медицині» здобув доктор медичних наук, професор кафедри променевої діагностики, терапії та онкології ОНМедУ, лауреат Премії Академії медичних наук України та Асоціації медичних учбових закладів України за значні успіхи в науковій діяльності (Одеська область) Олександр Бондар.

Олександр Бондар (ліворуч) кращій у номінації «За наукові розробки в медицині».

Наприкінці заходу всі його учасники вшанували хвилиною мовчання загиблих медичних працівників.

Вшанування хвилиною мовчання загиблих медиків.