Терапевтична доза гепарину покращує результат лікування для пацієнтів з помірним перебігом COVID-19

Вчені виявили, що використання антикоагулянтів у терапевтичних дозах, в порівнянні з профілактичними, позитивно впливає на стан госпіталізованих пацієнтів з помірним перебігом COVID-19. Про це повідомляє видання PCR News.

Результати масштабного міжнародного клінічного дослідження (КД) свідчать про вплив позитивний гепаринової терапії на виживання пацієнтів та зниження необхідності інтенсивної терапії при COVID-19. Повідомляється, що у дослідженні брали участь пацієнти з дев’яти країн світу та воно включало три КД: ATTACC, ACTIV-4a та REMAP-CAP.

Вчені провели нове клінічне дослідження на двох когортах пацієнтів. До першої увійшли 2 219 осіб з помірним перебігом COVID-19. Пацієнтів госпіталізували без критичних симптомів, вони не потребували інтенсивної терапії.

Одній групі пацієнтів проводили антикоагулянтну терапію нефракціонованим або низькомолекулярним гепарином у терапевтичних дозах, які призначають при гострій венозної тромбоемболії. Відповідну терапію проводили 14 днів або до одужання. Пацієнти з іншої групи отримувати антикоагулянти в нижчих профілактичних дозах.

Зазначається, що друга когорта (1 098 осіб) складалася з пацієнтів з важким перебігом COVID-19. Її аналогічно розділили на групи.

У групі пацієнтів з помірними симптомами коронавірусу, яка приймала терапевтичні дози гепарину, серйозні тромбоутворення або смерть наступили у 8% пацієнтів, а в групі, що приймала профілактичні дози – у 9,9%. Інтенсивної терапії не потребували 80,2% пацієнтів, які отримували терапевтичні дози гепарину, і 76,4% – профілактичні.

Повідомляється, що у когорті пацієнтів, які перебували в критичному стані, терапія гепарином не призвела до значного поліпшення результатів лікування.

«З цих досліджень можна зробити висновок, що введення терапевтичної дози антикоагулянтів буде корисною для пацієнтів з помірними захворюваннями; коли у пацієнтів розвивається важка форма COVID-19, може бути занадто пізно для застосування гепарину, щоб змінити результат», – роз’яснила старша заступниця декана з клінічних наук в Нью-Йоркському університеті (New York University), одна з керівників дослідження, докторка медичних наук Джудіт Хохман.

Науковці дійшли висновку, якщо в групі з помірними симптомами відразу застосовувати терапевтичну дозу антикоагулянтів, а не профілактичну, то на тисячу пацієнтів додатково 40 осіб переживуть госпіталізацію без інтенсивної терапії, але при цьому у семи з них відкриється сильна кровотеча.

Нагадаємо, що COVID-19 активує інші хвороби та віруси, приховані в організмі людини.