Нова вакцина захищає від малярії на дев’ять місяців

Американські вчені провели першу фазу випробувань нової протималярійної вакцини, яку створили на основі моноклонального антитіла CIS43LS. Вона захищає від малярії протягом дев’яти місяців. Про це пише видання Inscience з посиланням на дослідження вчених у New England Journal of Medicine.

Від малярії у світі померло близько 409 тис. осіб у 2019 році. Переважна більшість з них – діти в країнах Африки. Повідомляється, що наразі не існує вакцини, яка б забезпечувала понад 50% захисту від захворювання протягом року або довше.

Зазначається, що малярію викликають паразити Plasmodium, які передаються людям через укуси інфікованого комара. Вони потрапляють в кров, а через неї – до печінки. Там паразити розмножуються та поширюються по всьому тілу. Особливо небезпечний вид P. falciparum. Він викликає важкі форми малярії, які призводять до смерті, якщо хворий не отримає своєчасне лікування.

Дослідники з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) у США перевірили, чи може моноклональне антитіло під назвою CIS43LS захистити дорослих від малярії. Вчені отримали CIS43LS з природного нейтралізуючого антитіла під назвою CIS43. Зазначене антитіло зв’язується з унікальною ділянкою поверхневого білка паразита, який допомагає йому заражати організм.

Повідомляється, що дослідження CIS43LS для профілактики малярії на тваринах дали обнадійливі результати, тому вчені перейшли до першої фази клінічних випробувань. У ній брали участь 40 осіб у віці від 18 до 50 років.

Учасникам дослідження вводили CIS43LS шляхом внутрішньовенної інфузії або ін’єкції під шкіру. Науковці спостерігали за ними протягом шести місяців, щоб переконатися в безпеці речовини та її стійкості. Потім вчені ввели частині учасників другу інфузію, а інша група залишилася з однією дозою. Також була контрольна група з семи осіб.

Повідомляється, що учасники дослідження контактували з малярійним комаром під наглядом вчених із забезпеченням всіх заходів безпеки. На наступний 21-й день випробування дослідники спостерігали за учасниками.

Слід зазначити, що жоден з дев’яти учасників, які були вакциновані CIS43LS, не захворів на малярію, але п’ятеро з шести осіб з контрольної групи інфікувалися. Сім вакцинованих через чотири тижні знову були інфіковані паразитом виду P. falciparum і знову залишилися здорові. Ще двоє добровольців, які мали лише одну дозу, були інфіковані через дев’ять місяців і також не захворіли.

Дослідники наголосили, що їх робота є першим доказом того, що введення моноклональних антитіл проти малярії є безпечним і може запобігти зараженню людей.

«Моноклональні антитіла можуть являти собою новий підхід до профілактики малярії у мандрівників, військових і медичних працівників, які подорожують в ендемічні з малярії регіони. Подальші дослідження дозволять визначити, чи можна використовувати моноклональні антитіла для сезонної боротьби з малярією в Африці й в кінцевому підсумку для кампаній по її ліквідації», – роз’яснив керівник відділу клітинної імунології лабораторії імунології Центру дослідження вакцин NIAID Роберт Седер.

Повідомляється, що вчені тепер планують провести другу фазу клінічних випробувань у Малі. Дослідження також буде і у Сполучених Штатах.

Нагадаємо, що вчені з Великої Британії створили мобільну систему для діагностики малярії за допомогою смартфону.

Також повідомлялося, що Україні може загрожувати спалах малярії. Серед основних причин можливого поширення інфекційної хвороби в країні – зміна клімату, яка спричинила збільшення кількості комарів та інших комах.