В майбутньому людство чекає персоналізована медицина та редагування ДНК з урахуванням індивідуальних потреб

Медицина у майбутньому може вийти на рівень персоналізації послуг, враховуючи індивідуальні потреби пацієнта. Про це під час інтерв’ю заявив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.Він зазначив, що наразі є гаджети, які можуть збирати інформацію про стан здоров’я людини та прогнозувати ризики виникнення хвороб. Шимків пояснив, що такі можливості призводять до розвитку персоналізованої медицини.

Він доповнив, що завдяки технології редагування геному, з’явиться можливість розробляти ліки для попередження проблем зі здоров’ям у певної людини чи групи осіб.

«Найпростіший приклад: я є користувачем 23andMe. Моє ДНК оцифроване, і я дав дозвіл компанії на те, щоб моє ДНК використовувалося в клінічних дослідженнях різних препаратів. Нещодавно я отримав звіт, в якому йдеться про те, що є препарат, який не буде для мене ефективним, оскільки у мене є певний ген, що блокує ефективність дії активних речовин ліків», – роз’яснив очільник компанії.

Шимків підкреслив, що світова медицина рухається до індивідуального підбору медикаментів та зосередження роботи лікаря на попередженні та розв’язанні персональних проблем пацієнта.

Він додав, що у майбутньому первинним збором даних про пацієнта будуть займатися не медичні працівники, а спеціальна система, що дозволить лікарю перейти на новий якісний рівень надання меддопомоги.

Також раніше повідомлялося, що науковці для відкриття нових ліків будуть застосовувати штучний інтелект. Він допомагає знаходити молекули, що мають такий самий ефект, як і природні продукти.

Нагадаємо, що генетик і кардіолог Ерік Тополь заявив про можливість штучного інтелекту зробити фундаментальні зміни в медицині. Він зазначив, що за допомогою штучного інтелекту можна повернути до медичної галузі втрачену гуманність.

Раніше стало відомо, що ВООЗ розробила рекомендації щодо редагування ДНК людини.