Вчені розробили швидкий тест, який дозволяє виявити штами COVID-19 у слині

Дослідники створили діагностичний тест на основі CRISPR, який дозволяє людям перевіряти себе на різні варіанти SARS-CoV-2, використовуючи тільки слину. Тест дає результати протягом 55 хвилин, а застосунок у смартфоні може інтерпретувати результати. Про це пише видання Medical News Today.

Найбільш точні тести на COVID-19 вимагають лабораторного обладнання та технічних навичок для визначення результатів, що обмежує швидкість роботи систем тестування. Повідомляється, що вчені з Гарвардського університету і Массачусетського технологічного інституту (MIT), створили тест miSHERLOCK. Він призначений для швидкої діагностики COVID-19 та його штамів.

Слід зазначити, що тест створений на основі CRISPR. Він дозволяє користувачам самостійно робити тестування на наявність штамів SARS-CoV-2 в домашніх умовах, використовуючи слину. Тест показує результат через 55 хвилин.

«Прості речі, які раніше були повсюдними в лікарні, такі як мазки з рота та носа, раптово стало важко дістати, тому рутинні процедури обробки зразків були порушені, що є великою проблемою в умовах пандемії», – наголосила співавторка дослідження, наукова співробітниця Інституту біологічної інженерії Вісс при MIT, докторка Роуз Лі.

Вона зазначила, що команда вчених хотіла зробити точну діагностику COVID-19 більш доступною, а також забезпечити можливість виявлення штамів захворювання.

«Наше пристрій недорогий, забезпечує просту візуальну відповідь за одну годину і вимагає від пацієнта тільки слини без додаткового обладнання», – заявила провідна авторка дослідження, наукова співробітниця лабораторії Коллінза в Інституті біологічної інженерії Вісса Хелена де Пуч Гіше.

Дослідниця зауважила, що їх пристрій з усіма тестовими компонентами коштує 15 доларів, але при масовому виробництві його ціна може знизитися до двох-трьох доларів.

При тестуванні клінічних зразків слини від 27 осіб з інфекцією SARS-CoV-2 і 21 людини без інфекції miSHERLOCK ідентифікував людей з інфекцією в 96% випадків і тих, хто не був заражений, в 95% випадків. Пристрій також правильно визначило різні штами вірусу.

Дослідники припускають, що люди можуть використовувати їх розробку як недорогий, швидкий і точний тест на виявлення SARS-CoV-2.

Вони додали, що тест може допомогти лікарям вибрати оптимальні варіанти лікування для пацієнтів. Науковці зазначили, що мобільний телефон повідомлятиме про випадки захворювання міністерствам охорони здоров’я, що дозволяє їм краще відстежувати спалах COVID-19.

Нагадаємо, що раніше вчені створили тест на основі чипа з нанопори може виявляти коронавірус за п’ять хвилин.

Раніше стало відомо, що дослідники з США розробили датчик для швидкого діагностування COVID-19 вдома за десять хвилин.