Легкодоступний препарат може допомогти в боротьбі з COVID-19

Ліки для контролю рівня холестерину можуть бути ефективними для терапії коронавірусної інфекції. Препарат знижує інфікування SARS-CoV-2 в клітинах людини до 70%. Про це пише видання Medical News Today з посиланням на роботу вчених у журналі Frontiers in Pharmacology.Дослідження науковців з Кілського університету (Keele University) та Бірмінгемського університету (University of Birmingham), а також з Наукового інституту Сан-Рафаель (San Raffaele Scientific Institute) у Мілані показали, що препарати для контролю рівня холестерину можуть буди ефективними для лікування коронавірусу.

Повідомляється, що спочатку вчені протестували декілька ліцензійних препаратів. Вони шукали всі ліки, що порушували взаємодію між спайковим білком коронавірусу і поверхнею людських клітин.

«Ми протестували понад сто ліків і виявили, що фіброєві кислоти мають найбільший потенціал. Спочатку клофібрат підійшов, але він мав побічні ефекти, тому потім ми розглянули фенофібрат», – роз’яснив один з авторів дослідження з Кілського університету, доктор Алан Річардсон.

Вчені під час лабораторних експериментів виявили, що фенофібрат дестабілізує спайковий білок і пригнічує зв’язування з ним ACE2 (мембранний білок, через який вірус проникає в клітини).

Слід зазначити, що препарат продемонстрував ефективність проти штамів коронавірусу «Альфа» та «Бета». Наразі команда науковців досліджує його ефективність проти «Дельта»-варіанту.

«Оскільки препарат впливає на декілька мішеней, а не тільки на спайковий білок, резистентність буде складніше розвиватися, тому нові варіанти не зможуть уникнути його впливу», – пояснив Річардсон.

Повідомляється, що після дослідження з ізольованим білком, інші вчені в команді повторили експеримент з живим вірусом і виявили, що фенофібрат є ефективним проти живого вірусу.

Директорка з досліджень в Школі біомедичних наук Бірмінгемського університету, докторка Фархат Ханім протестувала препарат проти живого вірусу та оптимістично оцінила його потенціал.

«Здається, що ліки працюють незалежно від спайкових мутацій», – зазначила вона.

Потім дослідники визначили, скільки клітин, інфікованих вірусом, вивільнилися після лікування фенофібратом in vitro. Вони з’ясували, що вивільнення вірусу знизилося на 60% в порівнянні з необробленими клітинами. Інші препарати, наприклад статини, не мали подібного ефекту.

Вчені додали, що препарат, який може знижувати вивільнення вірусу, може запобігти важкому перебігу COVID-19 та госпіталізації, а також мінімізувати ризику передачі SARS-CoV-2 іншім людям.

Повідомляється, що люди можуть приймати препарат перорально, якщо вчені проведуть його клінічні випробування. Дослідники доповнили, що фенофібрат може виявитися незамінним для країн з низьким і середнім рівнем доходів.

«Фенофібрат широко доступний. За нашими оцінками, вартість курсу лікування складе близько десяти-двадцяти фунтів стерлінгів», – додав Річардсон.

Автори дослідження наголошують, що до результатів їх роботи варто ставитися з обережністю, бо вони були отримані під час лабораторних досліджень. Тепер вони планують розпочати клінічні випробування для оцінки фенофібрату, як потенційного терапевтичного засобу від COVID-19.

Нагадаємо, що в Японії вчені приступили до випробування ліків проти коронавірусу.

Раніше стало відомо, що британські вчені знайшли простий спосіб прискорити одужання від COVID-19.