Новий спалах коронавірусу в Україні прогнозують у жовтні-листопаді

Кузін повідомив, що найближчим часом у Міністерстві охорони здоров’я не очікують, що ситуація з поширенням вірусу SARS-CoV-2 буде різко погіршуватися. За словами Кузіна, ситуація в країні розвивається за минулорічним сценарієм.

«І якщо подивитися статистику за аналогічний місяць минулого року, то зараз ми знаходимося перед піком. Але хочу нагадати, що торік пік у нас спостерігався через півтора-два місяці після тих цифр, які ми реєструємо зараз», – сказав головний санлікар.

Він підкреслив, що пік захворюваності коронавірусом очікують у жовтні-листопаді. Але через стрімке поширення «Дельта»-варіанту він може статися й раніше, однак зараз є всі можливості для того, щоб цього не допустити.

Кузін нагадав, що COVID-щеплення захищає від важкого перебігу хвороби. Він зауважив, що чим більше людей пройде вакцинацію, тим менше наслідків для системи охорони здоров’я, а також для здоров’я громадян, і тим, менше буде смертельних випадків, коли буде спалах захворюваності, вважає головний санлікар.

На думку Кузіна, профілактичні заходи, серед яких використання антисептичних засобів, обробка рук, уникнення масових заходів, також ефективно діють проти штаму «Дельта».

Він нагадав, що МОЗ ввело окрему норму, яка не дозволяє працювати навчальним закладам і починати навчальний процес, якщо вакциновано менше ніж 80% працівників.

Нагадаємо, що в Україні на законодавчому рівні не можна заборонити виходити на роботу людям, які не пройшли COVID-вакцинацію. Про це заявив головний санлікар країни Ігор Кузін.