Передчасні та ранні пологи підвищують ризик аутизму у дитини

Шведські вчені з’ясували, що ризик аутизму був значно вище серед недоношених або передчасно народжених дітей. Він не залежав від факторів генетики або навколишнього середовища. Про це повідомляє видання Medvestnik з посилання на роботу дослідників у журналі Pediatrics.У Швеції вперше проходило загальнонаціональне когортне дослідження, де вчені вивали зв’язок передчасних пологів з розладами аутистичного спектра (РАС).

Повідомляється, що у дослідженні брали участь 4 061 795 дітей з одноплідної вагітності, які народилися у Швеції у період з 1973 по 2013 роки та дожили до одного року. Вони також спостерігалися з приводу РАС до 2015 року. Для оцінки використовувалася регресія Пуассона.

Вчені виявили зв’язок між поширеністю РАС та гестаційним віком при народженні.

Зазначається, що частота виникнення РАС становила 6,1% серед вкрай недоношених новонароджених (22-27 тижнів), 2,6% серед сильно і помірно недоношених (28-33 тижнів), 1,9% для злегка недоношених дітей (34-36 тижнів), 1,6% для ранніх строків (37-38 тижнів). Найменшу частоту виникнення РАС 1,4% зафіксували у повністю доношених дітей (39-41 тиждень).

Вчені зазначили, що після обліку корегувальних показників поширеність аутизму була майже в чотири рази вище у дітей, що народилися сильно недоношеними. Також на 40% поширеність РАС була вище у недоношених і на 10-15% вище у тих, хто народився раніше терміну, в порівнянні з вчасно народженим дітьми.

Під час дослідження науковці з’ясували, що передчасні та ранні пологи були пов’язані з підвищеним ризиком РАС у хлопчиків і дівчаток та значною мірою незалежними від загальних сімейних факторів.

Нагадаємо, що у Великій Британії винахідник створив мобільний застосунок для хворих на аутизм. Він допомагає відстежувати стан власного психічного здоров’я та знижувати синдром хронічної втоми, полегшує спілкування хворого з іншими людьми та лікарями.