Розроблено зміни до порядку перевезення анатомічних матеріалів

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення їх за межі митної території України».

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення їх за межі митної території України» (далі – проєкт акта) розроблений з метою проведення трансплантації верхньої/верхніх та/або нижньої/нижніх кінцівок (далі – кінцівки) особам, які втратили кінцівки в результаті бойових дій, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

В Україні станом на сьогодні не проводять трансплантацію кінцівок, а у зв’язку з військовими заходами українських силових структур, спрямованих на протидію діяльності незаконних російських та проросійських збройних формувань у війні на сході України, близько 1200 українських військовослужбовців втратили кінцівки та потребують проведення трансплантації. Країни світу, система охорони здоров’я яких спроможна забезпечити проведення трансплантації кінцівок, проводять їх виключно для своїх громадян. Це пов’язано із значним дефіцитом донорського анатомічного матеріалу.

Прийняття проєкту акта забезпечить проведення трансплантації кінцівок особам, які втратили кінцівки в результаті бойових дій, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, брали участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та дозволить українським лікарям перейняти досвід іноземних колег з проведення таких надскладних операцій для їх подальшої реалізації в Україні.

Проєкт акта розроблено за власною ініціативою Міністерством охорони здоров’я України з метою вдосконалення Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення їх за межі митної території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2020 р. № 720 та відповідно до листа Керівника Офісу Президента України від 21.07.2021 р. № 02-01/1626.

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта пропонується внести зміни до Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення їх за межі митної території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2020 р. № 720.