В Україні цьогоріч відкриють чотири лабораторії для діагностики орфанних хвороб – Михайло Радуцький

В країні мають запрацювати до кінця 2021 року чотири лабораторії для виявлення орфанних захворювань на ранніх стадіях. Про це заявив Голова комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, народний депутат Михайло Радуцький під час ефіру на каналі «Україна 24».

Він підкреслив, що в країні виділили триста мільйонів гривень на створення чотирьох лабораторії для діагностики орфанних хвороб на ранніх стадіях. Радуцький зауважив, що вони мають запрацювати до кінця цього року.

Голова парламентського комітету зазначив, що без лабораторій не можна визначити точне число українців, які мають орфанні захворювання.

Він доповнив, що у держбюджеті на наступний рік передбачено 20 мільярдів гривень на будівництво або оновлення в кожному регіоні України однієї дорослої та однієї дитячої лікарні. Нардеп зазначив, що наразі вже замовлена проєктно-кошторисна документація.

Радуцький нагадав, що протягом 2021 року в Україні ввели в експлуатацію 118 приймальних відділень в опорних лікарнях, а ще у 83 медзакладах тривають ремонтні роботи, які мають завершитися до кінця року.

Нардеп наголосив, що у цьому році також має запрацювати новий Охматдит.

Нагадаємо, що в Україні створюють загальнонаціональний Реєстр пацієнтів з орфанними хворобами. У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що працюють над розробкою механізму для формування всеукраїнського реєстру пацієнтів.

Раніше повідомлялося, що у МОЗ назвали вартість лікування дітей з рідкісними генетичними хворобами.

Також раніше Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив на необхідності повного запуску нового корпусу Охматдит. Він підкреслив, що проєкт розпочався у 2011 році й досі не закінчився.