НСЗУ розробила чотири шляхи забезпечення пацієнтів безоплатними ліками

В Україні для пацієнтів доступно чотири способи отримання безоплатних ліків. Про це повідомила заступниця Голови НСЗУ Тетяна Бойко під час пресбрифінгу.Чиновниця заявила, що в Україні є чотири шляхи забезпечення пацієнтів безоплатними ліками. Пацієнти, які лікуються амбулаторно, можуть отримати препарати безоплатно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки».

«В межах програми держава відшкодовує вартість ліків проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету другого типу. У жовтні НСЗУ почне відшкодовувати інсуліни та ліки для пацієнтів з розладами психіки та поведінки та пацієнтів з епілепсією», – роз’яснила Бойко.

Вона доповнила, що наразі до програми «Доступні ліки» включили 292 лікарських засоби, 70 з яких пацієнти можуть одержати на безоплатній основі.

«Лікарські засоби з реєстру програми «Доступні ліки» для амбулаторного лікування можна отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейним лікарем, терапевтом або педіатром через Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ)», – зауважила чиновниця.

Бойко підкреслила, що пацієнт може отримати ліки в аптеці, яка уклала договір з НСЗУ.

Повідомляється, що пацієнти, які перебувають на стаціонарному та амбулаторно-поліклінічному лікуванні, також забезпечуються медикаментами.

Медзаклади мають самостійно проводити закупівлю препаратів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів. До нього входить 427 лікарських засобів, які медустанови зобов’язані закуповувати в межах покриття стовідсоткової потреби.

Пацієнт може перевірити на сайті або у мобільному застосунку «Ліки Контроль», чи є призначені йому ліки у Нацпереліку.

Зазначається, що медичні заклади одержують ліки та медвироби шляхом централізованих закупівель, які проводить Держпідприємство «Медичні закупівлі України» за заявками департаментів охорони здоров’я.

«Централізовано закуповуються лікарські засоби та медичні вироби за 19 напрямами, всього – 603 позиції», –  роз’яснила заступниця Голови НСЗУ.

Вона зазначила, що закуповують препарати для пацієнтів з онкологічними хворобами, гемофілією, туберкульозом, осіб з дитячим церебральним паралічем

У відомстві наголосили, що у деяких містах та областях працюють місцеві програми забезпечення ліками пацієнтів.

«Це ліки для пацієнтів з рідкісними захворюваннями та важкохворих», – роз’яснила чиновниця.

За її словами, місцеві органи влади можуть закуповувати ліки поза Національним переліком основних лікарських засобів після проведення відповідної оцінки.

Бойко доповнила, що у Києві закуповують ліки для осіб з хворобою Гоше, спінальною м’язовою атрофією (СМА), первинним імунодефіцитом, а у Луцьку – забезпечують дітей з цукровим діабетом інсулінами.

Наявність цільових місцевих програм можна перевірити на сайтах департаментів охорони здоров’я місцевих органів влади.

Раніше стало відомо, що в Україні до програми «Доступні ліки» долучилися понад десять тисяч аптек. У НСЗУ наголосили, що за перші шість місяців 2021 року програмою скористалися понад 401 тис. пацієнтів.

Нагадаємо, що з Програми медичних гарантій понад 400 млн грн піде на субвенцію із забезпечення інсулінами.