МОЗ пропонує імплементувати реабілітаційну складову у систему «Електронне здоров’я»

МОЗ України винесено на громадське обговорення проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Постанови кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411».

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Постанови кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411» (далі – проєкт акта) розроблено з метою імплементації реабілітаційної складової на базі чинних реєстрів медичних записів та медичних висновків інформаційної системи у сфері охорони здоров’я (далі – порядок).

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт акта розроблено на виконання доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 01.02.2021 р. № 53301/1/1-20 відповідно до Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я».

Станом на сьогодні існують проблеми врегулювання правових, організаційних та економічних засад проведення реабілітації особи з обмеженнями повсякденного функціонування у сфері охорони здоров’я з метою досягнення та підтримання оптимального рівня функціонування у її середовищі. Зазначена проблема полягає не лише в недосконалому нормативно-правовому регулюванні питання реабілітації у сфері охорони здоров’я, але й у відсутності кроків щодо інформатизації системи реабілітації в Україні.

Наразі в електронній системі охорони здоров’я запущено єдину електронну медичну картку, формування наповнення якої реалізується підключеними до електронної системи охорони здоров’я надавачами медичних послуг.

З огляду на зазначене, існує потреба в імплементації реабілітаційної складової на базі чинних реєстрів медичних записів та медичних висновків інформаційної системи у сфері охорони здоров’я з метою забезпечення ведення медичних записів з урахуванням моделі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я;

забезпечення оперативного, прозорого, неупередженого та якісного обліку потреб осіб у реабілітації, технічних та інших засобах реабілітації;

забезпечення ефективності надання реабілітаційної допомоги;

інформаційної взаємодії з Єдиною інформаційно-аналітичною системою управління соціальною підтримкою населення України центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці та соціальної політики;

моніторингу та оцінювання кількості, якості та результативності наданої реабілітаційної допомоги та наданих технічних та інших засобів реабілітації.

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта пропонується: внести зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411.