Проба Манту: коли вона потрібна?

Раніше в Україні пробу Манту щороку робили всім дітям. Так вивчали стан інфікованості збудником туберкульозу — мікобактерією, або бацилою Коха. Сьогодні поголовне проведення проби Манту не рекомендується, адже подібна діагностика здорових дітей, які не належать до груп ризику, недоцільна як із медичної, так і з економічної точки зору. Утім, пробу Манту проводять перед щепленням БЦЖ дітям, старшим за два місяці та які не були щеплені вакциною БЦЖ у пологовому будинку. У цьому разі щеплення БЦЖ здійснюється за негативного результату проби Манту. Новонародженим та малюкам до двомісячного віку щеплення проти туберкульозу проводяться без попередньої проби Манту.

Ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Україні досить напружена, багато людей інфіковані мікобактеріями, тож значно ефективнішими в подоланні цієї хвороби є:

  • охоплення вакцинацією БЦЖ новонароджених дітей;
  • профілактика туберкульозу серед груп ризику через діагностику латентної туберкульозної інфекції (ЛТБІ);
  • призначення профілактичного лікування туберкульозу, раннє виявлення хворих на туберкульоз та своєчасне призначення їм ефективного лікування

Відповідно до сучасних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, проба Манту настійно рекомендується лише для певних груп ризику, яким необхідно встановити показання щодо призначення профілактичного лікування туберкульозу. Це, наприклад, пацієнти, які хворіють на силікоз; готуються до анти-ФНП терапії; пацієнти на діалізі та ті, які готуються до трансплантації.

Для інших груп ризику, таких як люди з ВІЛ, особи, які контактували з людьми, які мають туберкульоз з бактеріовиділенням, проба Манту не є обов’язковою умовою для призначення профілактичного лікування туберкульозу.

Позитивна проба Манту не завжди є доказом інфікування туберкульозом. З отриманими результатами варто звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Вас проконсультують та за необхідності скерують до фтизіатра.