Червоне м’ясо як канцероген: виявлено асоціацію з колоректальним раком

З давніх часів м’ясо завжди вважалося важливою частиною раціону людини. Так, починаючи з часів, коли полювання було основним шляхом добування їжі, і завершуючи сьогоденням, коли значна частина населення не уявляє свій добовий раціон без м’ясних продуктів. Однак статистичні дані свідчать, що з кожним роком у світі стають все популярнішими відмова від м’ясних продуктів або значне обмеження їх в раціоні.

Зменшення в раціоні м’ясних продуктів та дотримання більш збалансованого харчування у популяції, ймовірно, пов’язано з тим, що сьогодні все більша кількість наукових даних повідомляють, що окрім необхідних амінокислот, вітамінів та мінералів, м’ясні продукти можуть бути контаміновані другорядними речовинами, такими як поліхлоровані біфеніли, гормони та антибіотики, які чинять негативний ефект на організм. Окрім того, протягом останнього десятиліття істотно зросла кількість наукових публікацій, присвячених ролі вживання обробленого та необробленого м’яса в підвищенні ризику розвитку онкологічних захворювань, зокрема колоректального раку (КРР) — захворювання кишечнику, яке займає друге місце у структурі онкологічної патології [1]. Так, результати нещодавнього систематичного огляду та метааналізу підтвердили існування асоціації між факторами харчування та розвитком і прогресуванням КРР [2].

Результати нещодавнього дослідження, проведеного Каріно Гуржан (Carino Gurjao) з Кафедри медичної онкології Інституту раку Дана-Фарбер та Гарвардської медичної школи, Бостон, штат Массачусетс (Department of Medical Oncology, Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts), опублікованого в журналі «Cancer Discovery», продемонстрували, що вживання червоного м’яса може спричинити алкілуючі пошкодження клітин, які призводять до потенційно злоякісних мутацій білків KRAS та PIK3CA, що викликає розвиток КРР [3].

Про дослідження

Дослідниками проаналізовані дані про секвенування ДНК із зіставлених нормальних та колоректальних пухлинних тканин у 900 пацієнтів з КРР. Дані пацієнтів відібрані з двох раніше проведених досліджень медичних працівників (Nurses’ Health Studies I and II та the Health Professionals Follow-up Study). Усі учасники цих досліджень надавали інформацію про їх рівень харчування, спосіб життя та інші важливі фактори протягом кількох років до моменту встановлення діагнозу КРР.

Після аналізу даних дослідниками виявлена раніше не описана характерна алкілуюча мутація, яка вказує на пошкоджену ДНК у тканині товстої кишки людини. Ця мутація суттєво корелювала з високим рівнем споживання червоного м’яса до встановлення діагнозу КРР, але не мала асоціації зі споживанням м’яса птиці або риби або з іншими факторами, які мали відношення до способу життя. Окрім того, дослідники виявили, що ця алкілуюча мутація асоційована з генами KRAS та PIK3CA. Цікаво, що пухлинні клітини КРР містять мутаційну форму білків KRAS p.G12D, KRAS p.G13D або PIK3CA p.E545K і мають більше збагачення алкілуючої сполуки.

Результати аналізу виявили, що пацієнти з найвищим рівнем алкілуючих мутацій мали більш високий ризик смертності від КРР (на 47%), порівняно з пацієнтами, які мали менш виражені ушкодження.

Висновок

Результати цього дослідження продемонстрували наявність нових алкілуючих мутацій при КРР, які мають пряму асоціацію із вживанням обробленого та необробленого червоного м’яса.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що факторами розвитку акне є їжа з високим глікемічним індексом, молочні продукти, шоколад та жирна їжа, включно з вживанням червоного м’яса та обробленим м’ясних продуктів.

Список використаної літератури

  1. Gupta S., Lieberman D., Anderson j.C. et al. (2020) Recommendations for Follow-Up After Colonoscopy and Polypectomy: A Consensus Update by the US Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer. Gastroenterology, 158(Iss. 4): 1131–1153.e5. doi.org/10.1053/j.gastro.2019.10.026.
  2. Veettil S.K., Wong T.Y., Loo Y.S. et al. (2021) Role of Diet in Colorectal Cancer Incidence. JAMA Netw Open, 4(2): e2037341. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.37341.
  3. Gurjao C., Zhong R., Haruki K. et al. (2021) Discovery and Features of an Alkylating Signature in Colorectal Cancer. Cancer Discov, Aug. 16. DOI: 10.1158/2159-8290.CD-20-1656.

Анна Хиць
Редакція журналу «Український медичний часопис»