Протягом серпня поточного року в Україні зареєстровано 11 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 19 осіб (17 дорослих і 2 дітей) з Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської областей.
З початком осені відмічається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. За інформацією станом на 10 вересня, в Україні зафіксовано 12 випадків отруєння дикорослими грибами.
Географія отруєнь
Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 6 осіб, у тому числі 5 дітей, 2 з них померли (віком 4 та 12 років) — зареєстрували у Вінницькій обл.
У Полтавській обл. зафіксовано 3 випадки, постраждали 3 особи, у Житомирській обл. — 2 випадки, постраждали 3 особи, у Хмельницькій обл. — 2 випадки, постраждали 4 особи. По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Волинській (постраждало 5 осіб), Миколаївській (3 особи), Донецькій (1 особа), Рівненській (2 особи), Запорізькій (1 особа) і Львівській (1 особа) областях.
Правила збирання та споживання грибів
Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купувати гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирати лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву одразу викинути гриб — не залишати його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирати гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і підвищує концентрацію токсинів;
- не куштувати сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірити гриби — усі сумнівні треба викинути;
- готувати гриби протягом першої доби після збирання;
- варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та особам літнього віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задишка;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно слід викликати лікаря!
Перша допомога в разі отруєння грибами
- Терміново телефонувати до «швидкої» — загальний номер 103;
- промити шлунок простою водою;
- дотримуватися постільного режиму;
- пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- приймати сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.