На 2022 р. заплановані видатки бюджету на медицину — 197,2 млрд грн

15 вересня 2021 р. Уряд на своєму засіданні схвалив проєкт Державного бюджету на 2022 р.

На медичну галузь у документі передбачено 197,2 млрд грн. Це на 35,8 млрд більше, ніж цього року. Порівняно з 2019 р. бюджет на медицину збільшився удвічі. Таке збільшення видатків дає змогу у 2022 р. встановити мінімальну зарплату лікаря на рівні 20 тис. грн. Середня зарплата лікаря буде вищою за 22,5 тис. Це завдання ставив Президент, і Уряд його виконує.

ПМГ і зарплати

На Програму медичних гарантій (ПМГ) передбачено 157,5 млрд грн, що на 33,8 млрд грн більше, ніж у 2021 р. Саме ці кошти будуть спрямовані на підвищення заробітної плати лікарів та середніх медичних працівників.

Коментуючи це рішення Уряду на сайті МОЗ України, Віктор Ляшко зазначив, що підвищення заробітної плати — це крок на зустріч якісним медичним послугам, адже коли лікарі та медсестри відчувають підтримку від держави, то почувають себе захищеними, мотивованими та щасливими. «Повірте, вони заслуговують на це, адже щодня рятують людські життя», — зазначив міністр охорони здоров’я В. Ляшко.

Боротьба з інфекційними хворобами

Також у проєкті бюджету передбачено 3,1 млрд грн для централізованої закупівлі обладнання, зокрема для покращення матеріально-технічної бази лікарень, бактеріологічних та фізико-хімічних лабораторій Центрів з контролю і профілактики хвороб, створення лабораторій експертного рівня для проведення досліджень, які використовуються в трансплантації.

«Окремо в бюджеті передбачено 2,6 млрд грн на закупівлю вакцин для захисту населення від COVID-19. Інша сума коштів на вакцини покриється коштом міжнародних фінансових організацій. Ця вакцинація й надалі буде безоплатною і гарантуватиметься державою», — відмітив В. Ляшко.

Трансплантація

Бюджетом передбачено продовження пілотного проєкту з проведення трансплантацій в Україні. Зараз закладено 789,5 млн грн, що на 288,5 млн грн більше, ніж в бюджеті поточного року.

Розвиток біокластеру

Ще 300 млн грн передбачено на розвиток біокластеру, в 3 рази більше, ніж виділили цьогоріч для запуску цього проєкту, з потенційним розширенням ще на 735 млн.

Також передбачено кошти на централізовану закупівлю лікарських засобів, закупівлю медикаментів за договорами керованого доступу.

На високоспеціалізовану медичну допомогу закладено 19,1 млрд грн, на велике будівництво (розвиток спроможної мережі закладів охорони здоров’я) – 4 млрд грн, підтримку регіональних заходів та закладів – 2,4 млрд грн.

Затверджений Урядом документ має бути поданий до Верховної Ради України.