Народні депутати пропонують покращити лікування хвороби Паркінсона

10 вересня 2021 р. у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Постанови Верховної Ради України «Про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної діагностики та лікування хворих на хворобу Паркінсона».

Обґрунтування необхідності прийняття проєкту

Як йдеться в пояснювальній записці до документа, хвороба Паркінсона — серйозне дегенеративне захворювання нервової системи, внаслідок якого відбуваються повільно прогресуюче руйнування і загибель нейронних клітин головного мозку.

На сьогодні хвороба Паркінсона має чи не найбільші темпи поширення з-поміж неврологічних захворювань. За оцінками експертів, у світі налічується 4 млн пацієнтів, а 2040 р. їх кількість сягне 14,2 млн, оскільки людство стрімко старіє.

В Україні цю хворобу відмічають у щонайменше 70 тис. осіб, тобто 133 особи на 100 тис. населення. Крім того, останнім часом спостерігається зростання ювенільного паркінсонізму — прояву хвороби у молодих людей віком 30–35 років.

Враховуючи, що хвороба Паркінсона — це хронічне захворювання центральної нервової системи, то і лікування її є пожиттєвим.

До факторів ризику належать літній вік, спадковість, супутні неврологічні захворювання, стреси, вплив навколишнього середовища.

Клінічна картина проявляється поєднанням гіпокінезії, ригідності, тремору, постуральної нестійкості, а також широким спектром немоторних проявів (психічних, вегетативних, сенсорних та ін.) та часто призводить до уражень центральної нервової системи, зокрема, атеросклерозу, інсультів, енцефалітів, інтоксикацій тощо.

У зв’язку з цим постала нагальна потреба вжиття невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної діагностики та лікування хворих на хворобу Паркінсона.

Мета і цілі прийняття проєкту

Метою прийняття зазначеного проєкту є вжиття невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної діагностики та лікування хворих на хворобу Паркінсона.

Загальна характеристика і основні положення проєкту

Проєктом Постанови пропонується надати доручення Кабінету Міністрів України невідкладно розглянути питання щодо:

1) створення і забезпечення належного функціонування системи діагностики хворих на хворобу Паркінсона;

2) забезпечення впровадження міжнародних стандартів (протоколів) надання медичної допомоги хворим на хворобу Паркінсона;

3) удосконалення порядку забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення хворих на хворобу Паркінсона за кошти державного бюджету;

4) фінансового забезпечення заходів, спрямованих на діагностику та лікування хворих на хворобу Паркінсона, у повному обсязі відповідно до потреби.