Затверджено порядок зупинення експорту препаратів крові

 

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 15 вересня 2021 р. затвердив Проєкт постанови «Про затвердження Порядку тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові для фракціонування».

Про що документ

Зупинення експорту препаратів крові передбачене у двох випадках:

  • у разі незабезпечення потреб системи охорони здоров’я в таких препаратах у повному обсязі, якщо виробник відмовляється від їх продажу;
  • у разі введення правового режиму воєнного стану.

Обласні та Київська міська держадміністрації, центральні органи виконавчої влади, інші державні органи формують щоквартальні плани постачання препаратів крові. Якщо Міністерство охорони здоров’я отримає інформацію про факти незабезпечення потреби в препаратах крові у повному обсязі та відмови виробника від їх продажу, воно здійснює моніторинг ситуації. У разі підтвердження факту невиконання в попередньому кварталі обсягів більш ніж на 30% МОЗ розробляє проєкт рішення Кабміну про зупинку експорту препаратів крові, за якими допущено невиконання обсягів. Виробник препаратів крові може підтвердити або спростувати такий факт.

Якщо виробник спростовує інформацію, МОЗ здійснює повторний моніторинг. У випадках, коли всі факти підтверджуються, МОЗ вносить на розгляд Кабінету Міністрів України проєкт рішення про тимчасове зупинення експорту препаратів крові. Таке рішення ухвалюють на строк від 1 до 3 міс. Строк залежатиме від розміру невиконання обсягів обов’язкового забезпечення потреб системи охорони здоров’я України донорською кров’ю, компонентами та препаратами крові за попередній квартал.

Цей механізм забезпечить контроль із боку держави та МОЗ за формуванням обсягів потреб охорони здоров’я України в компонентах донорської крові та препаратах, виготовлених із них, виконання таких потреб, проведення аналізу у разі незадоволення та прийняття відповідного рішення згідно з Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

У разі введення воєнного стану в Україні МОЗ в одноденний строк з дня набрання чинності Указом Президента України про його введення розробляє та вносить на розгляд Кабміну проєкт рішення щодо тимчасового зупинення експорту препаратів крові.

Постанова враховує кращу міжнародну практику регулювання подібних питань в більшості країн світу, які стимулюють збільшення обсягів заготівлі плазми крові для фракціонування та її переробки в препарати крові. Донорська кров та її компоненти є стратегічним ресурсом для держави, що забезпечує здоров’я населення країни, а наявність достатніх запасів таких компонентів крові для забезпечення потреб закладів охорони здоров’я є важливим елементом національної безпеки.

За таких умов, враховуючи, що в країні спостерігається недостатня кількість компонентів крові для потреб лікування, будь-який експорт компонентів крові може спричинити непоправну шкоду як для здоров’я її населення, так і для держави в цілому.

Прийняття проєкту постанови КМУ врегулює на законодавчому рівні правові гарантії тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові для фракціонування.